17 Ιανουαρίου 2022

Άνοιγμα σχολείων: 5 τρόποι για να προσαρμοστούν τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον

Από χτες τα παιδιά μας επέστρεψαν στο σχολείο. Όλα τα παιδιά βιώνουν ανάμεικτα συναισθήματα όταν πρέπει να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες! Η χαλάρωση των διακοπών είτε μπορεί να δημιουργήσουν ανυπομονησία στους μικρούς μας φίλους ή ακόμα και άγχος! Το πρόγραμμα των διακοπών είναι πολύ διαφορετικό από το σχολικό! Τα παιδιά μας περνούν περισσότερο χρόνο με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, με τους φίλους τους και τους συγγενείς τους! Για τον λόγο αυτό, χρειάζονται αρκετό χρόνο να προσαρμοστούν πάλι στο σχολικό τους πρόγραμμα! Επομένως, είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή τους πριν ξεκινήσει κανονικά το σχολείο. Πώς θα γίνει αυτή η μετάβαση;

Διάβασε τα 5 βήματα που σου προτείνουμε και δεν θα χάσεις

1. Δημιούργησε ένα μεταβατικό καθημερινό πρόγραμμα: Ξυπνήστε όλοι μαζί πρωί, φτιάξτε πρωινό και ντυθείτε! Ξεκινήστε να κάνετε μικρές επαναλήψεις των βασικών μαθημάτων. Μπορεί να μην τα θυμούνται όλα, αλλά τουλάχιστον θα αρχίσουν να βάζουν στο μυαλό τους το διάβασμα.
2. Συζήτησε μαζί με τα παιδιά για το σχολείο και την επιστροφή σε αυτό: Η συζήτηση μπορεί να αποφέρει καρπούς! Μπορεί το παιδί να εκφράσει τα αισθήματά του για το σχολείο, τον ενθουσιασμό του ή την δυσαρέσκειά του. Αν βλέπεις ότι δεν θέλει να μιλήσει για τα σχολικά μαθήματα, μπορείς να ξεκινήσεις την κουβέντα εστιάζοντας στο γεγονός ότι θα συναντήσει τους συμμαθητές του!
3. Δημιούργησε ένα κλίμα που να αποδεικνύει ότι ανήκει στο σχολικό περιβάλλον: Μιλήστε για τις σχολικές επιδόσεις του, για την κοινωνική του ζωή και για τις καθημερινές του ασχολίες μετά το σχολείο. Μην ξεχάσεις να αναφερθείς στα χόμπι του.
4. Κοίταξε αν υπάρχουν σημάδια άγχους όταν σου μιλάει για το σχολείο: Ανακάλυψε τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει στο σχολείο και βρείτε μαζί την επίλυσή τους!
5. Κάνε ενθαρρυντικές ερωτήσεις: Ανάφερε απορίες που μπορεί να έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι σχετικά με το επόμενο τετράμηνο…. Τι θα είναι το ίδιο; Τι θα είναι διαφορετικό; Το πιο σημαντικό είναι να δώσεις στο παιδί σου να καταλάβει ότι είναι όμορφο να συζητάει του στόχους του. Αν δεις, ότι οι συζητήσεις αυτές συμβάλλουν θετικά στην ψυχολογία του παιδιού, ξεκινήστε να συνομιλείτε κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής περιόδου.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να μεταβούν τα παιδιά πιο εύκολα στο σχολικό περιβάλλον. Είμαι σίγουρη πως σαν μαμά ή μπαμπάς, θα βρεις κι άλλες λύσεις για να γίνει ακόμα πιο ευχάριστη η επιστροφή στο σχολείο!!!

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων