17 Ιανουαρίου 2022

Ψηφιακά βοηθήματα ασθενείς: Βοηθούν τη διαχείριση υγείας των ασθενών αλλά όχι τις νοσηλείες

Οι ψηφιακές παρεμβάσεις υγείας μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς να παρακολουθούν τον εαυτό τους και να διαχειρίζονται την υγεία τους καλύτερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παρεμβάσεις δεν μείωσαν σημαντικά το ποσοστό νοσηλειών σε άτομα με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις. Η τυχαιοποιημένη μελέτη, που διεξήχθη στη Βρετανική Κολομβία, έδωσε σε ασθενείς με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις μια ψηφιακή παρέμβαση από νοσοκόμα πλήρους απασχόλησης με την υποστήριξη ενός διαιτολόγου και ενός ειδικού στην άσκηση. Οι ασθενείς ανέφεραν τα συμπτώματά τους και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τη συμμόρφωση με τα φάρμακα.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η ομάδα παρέμβασης είχε 56 νοσηλείες κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με 81 νοσηλείες στην ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτή δεν ήταν μια στατιστική διαφορά μεταξύ των ομάδων αφού προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο και τον αριθμό των χρόνιων παθήσεων. Η ομάδα παρέμβασης είχε επίσης 229 λιγότερες ημέρες νοσηλείας από τη συνήθη ομάδα φροντίδας. “Η παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα μια μη σημαντική μείωση κατά 30,9% των νοσηλειών για όλες τις αιτίες μαζί με βελτιώσεις στην αυτοδιαχείριση και την κοινωνική υποστήριξη. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο και το ποσοστό που παρουσίασαν το σύνθετο αποτέλεσμα νοσηλείας για όλες τις αιτίες ή θανάτου ήταν σημαντικά χαμηλότερο μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν διαδικτυακή παρέμβαση CDM [διαχείριση χρόνιας νόσου] έναντι της συνήθους φροντίδας”, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η σημασία των ευρημάτων

Στη μελέτη συμμετείχαν 229 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 70,5 έτη. Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων (61,6%) ήταν άνδρες. Για να συμπεριληφθούν, οι ασθενείς έπρεπε να έχουν δύο από αυτές τις καταστάσεις: διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμική καρδιοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσο και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επιλέχθηκαν ασθενείς από 71 κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Βρετανική Κολομβία. Η μελέτη περιελάμβανε 116 ασθενείς στην ομάδα παρέμβασης και 113 στην ομάδα της συνήθους φροντίδας.

Ποιες εταιρείες βρίσκονται πίσω από την έρευνα

Η διαχείριση χρόνιων ασθενειών είναι ένας δημοφιλής τομέας εστίασης για τις εταιρείες ψηφιακής υγείας. Για παράδειγμα, το Livongo, το οποίο αγοράστηκε από την Teladoc για 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ξεκίνησε ως εργαλείο διαχείρισης του διαβήτη, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε στον χώρο της χρόνιας φροντίδας. Άλλες καλά χρηματοδοτούμενες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Omada, Lark και Onduo, εργάζονται επίσης στον χώρο της χρόνιας φροντίδας.

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων