21 Ιανουαρίου 2022

Παρενέργειες του εμβολίου κατά του COVID-19 σε παιδιά και εφήβους

Τα παιδιά δεν είναι «μικροί ενήλικες» και ο οργανισμός τους αντιδρά διαφορετικά σε ασθένειες, φάρμακα και εμβόλια. Για αυτό αρκετοί γονείς διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του COVID-19. Σαφώς, οι διάφορες θεωρίες, που περιβάλλουν την ίδια την νόσο, αλλά και τα εμβόλια, οξύνουν τους προβληματισμούς των γονέων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε τυχόν παρανοήσεις και μύθους. 

Παιδιά και COVID-19

Συνήθως τα παιδιά δεν νοσούν βαριά και περνούν τον COVID-19 ασυμπτωματικά. Παρόλα αυτά μπορούν να νοσήσουν! Από τον Οκτώβριο του 2021, έχουν καταγραφεί πάνω από 6 εκατομμύρια κρούσματα σε παιδιά από την έναρξη της πανδημίας. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2021, τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 26,7%, δηλαδή περισσότερα από 1 στα 4, των αναφερόμενων εβδομαδιαίων κρουσμάτων.

Τα παιδιά μεταξύ 5 και 17 ετών και όσα παιδιά πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον COVID-19, επειδή είναι πιο πιθανό να εκτεθούν σε αυτόν σε καθημερινή βάση. Αυτό ποικίλλει, φυσικά, και εξαρτάται από τις πολιτικές του εκάστοτε σχολείου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά έχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδημία COVID-19 στο σχολείο τους, εάν δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Σοβαρότητα ασθένειας

Ενώ μόνο το 1 έως 2% όλων των κρουσμάτων κατέληξαν σε νοσηλεία, 1 στα 3 από αυτά τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν χρειάστηκε εντατική θεραπεία, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Εντατική θεραπεία σημαίνει χρήση αναπνευστήρων ή μηχανημάτων που αναπνέουν για τον ασθενή, αντλώντας αέρα μέσα και έξω από το σώμα του. Φαίνεται ότι τα μωρά κάτω του 1 έτους αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα, όπως και τα παιδιά που έχουν υποκείμενες παθήσεις όπως διαβήτη, δρεπανοκυτταρική αναιμία ή ανοσοκατεσταλμένες παθήσεις.

Ωστόσο, υπήρξε 10πλάσια αύξηση στα ποσοστά νοσηλείας σε παιδιά ηλικίας 0 έως 4 ετών μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2021. Συνολικά, τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 18 ετών σημείωσαν πενταπλάσια αύξηση στα ποσοστά νοσηλείας, με τα ποσοστά μεταξύ εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί να είναι 10 φορές υψηλότερα από εκείνα των πλήρως εμβολιασμένων. Αυτό συμπίπτει περίπου με την άνοδο της μετάλλαξης Δέλτα. 

Τέλος, τα παιδιά μπορούν να πεθάνουν από COVID-19, αν και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν το θεωρεί συνηθισμένο, καθώς αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των συνολικών θανάτων από COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποιες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες θα μπορούσε να έχει το παιδί μου από το εμβόλιο;

Δεν παρουσιάζουν όλοι παρενέργειες και μερικά παιδιά ενδεχομένως να μην εμφανίσουν καθόλου. Σε περίπτωση που εμφανίσουν παρενέργειες, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πόνο στο σημείο της ένεσης
  • κούραση
  • πονοκέφαλος
  • κρυάδα
  • μυϊκοί πόνοι
  • πυρετός

Αυτές είναι συνήθως προσωρινές και πρέπει να υποχωρήσουν σε περίπου 48 ώρες.

Υπάρχουν πιο σοβαρές παρενέργειες;

Υπάρχουν δύο επιπλέον, πολύ σπάνιες παρενέργειες, που έχουν αναφερθεί από τον Απρίλιο του 2021: μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα. Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του μυοκαρδίου, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Η περικαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του περικαρδίου, δηλαδή του υμένα που περιβάλλει την καρδιά. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτών των καταστάσεων είναι πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα γρήγορου ή μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. 

Αυτές οι παρενέργειες τείνουν να είναι πιο συχνές στους άνδρες, ιδιαίτερα στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας, όταν κάποιος νοσεί από COVID-19 σε σύγκριση με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Συγκεκριμένα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μυοκαρδίτιδα στον νεαρό ενήλικο ανδρικό πληθυσμό εμφανίζεται σε έως και 450 ανά εκατομμύριο κρούσματα COVID-19, αλλά μόνο σε περίπου 76 ανά εκατομμύριο λήπτες εμβολίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως βάση για κλινική καθοδήγηση.

Πρέπει να δώσω στο παιδί μου ένα αναλγητικό;

Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα αναλγητικό μετά το εμβόλιο για τον COVID-19, ειδικά εάν αισθάνεται παρενέργειες, όπως πόνο.  Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάνετε εκ των προτέρων θεραπεία με αναλγητικό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυτή θα μειώσει ή να αποτρέψει τις παρενέργειες. 

Εάν υπάρχουν παρενέργειες, γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου;  Άλλωστε αν νοσήσει, θα νοσήσει ήπια!

Ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για τον περιορισμό της πανδημίας. Ακόμα και τα παιδιά, που νοσούν ήπια, συνεχίζουν να μεταδίδουν την ασθένεια σε άλλους. Μάλιστα, τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια COVID-19, ακόμα κι αν αυτός ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος από ό,τι στους ενήλικες και ακόμη κι αν δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι έφηβοι μεταξύ 12 και 17 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν 10 φορές υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Το συμπέρασμα

Μέχρι στιγμής, τα εμβόλια έχουν χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, έχοντας συμβάλλει στην προστασία τους από σοβαρή μόλυνση, νοσηλεία και θάνατο. Τα εμβόλια είναι το πιο ισχυρό εργαλείο, για να τερματιστεί η πανδημία και να κρατηθούν οι άνθρωποι ασφαλείς.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων