20 Ιανουαρίου 2022

Άγχος αυτοφροντίδας: Πώς η φροντίδα του εαυτού μας γίνεται πηγή στρες;

Τα τελευταία χρόνια, η αυτοφροντίδα έχει γίνει μια οικεία φράση. Η αγορά είναι πλημμυρισμένη από προϊόντα, οδηγούς τρόπου ζωής και δραστηριότητες που υποστηρίζουν πως θα σας βοηθήσουν να νιώσετε και να είστε καλύτεροι. Η συνεχής, επιθετική διαφήμιση που μας λέει να χαλαρώσουμε και να  πάρουμε χρόνο για τον εαυτό μας θα ήταν ειρωνική αν δεν ήταν τόσο ύπουλη. Η βασική ιδέα της αυτοφροντίδας είναι η απλή ιδέα ότι πρέπει να φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αφήνοντας τους εαυτούς μας να απομακρυνθούν μια στιγμή από έναν κόσμο που φαίνεται να γίνεται συνεχώς πιο γρήγορος και γεμάτος άγχος.

Γιατί όλοι μιλούν για αυτοφροντίδα;

Αλλά τώρα, η έννοια της αυτοφροντίδας έχει γίνει ένα άγχος από μόνη της. Είναι σχεδόν ένας διαγωνισμός Τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας τους είναι πιο ακριβά, σε πιο εντυπωσιακά κουτιά με λογότυπο και μια τιμή που θα κάνει τα μάτια σας να δακρύσουν. Αντί η φροντίδα του εαυτού σας να είναι κάτι που ορίζετε και κάνετε για τον εαυτό σας, έχει γίνει απλώς μια ακόμη παράσταση που πιθανότατα νιώθετε ότι κάνετε λάθος. Αντί για έναν τρόπο να φροντίζετε τον εαυτό σας, σωματικά και ψυχικά, είναι απλώς κάτι άλλο στο οποίο πρέπει να είστε παραγωγικός και επιτυχημένος.

Δεν είναι ότι το να θέλεις να δείχνεις ωραία δεν είναι αυτοφροντίδα, αλλά ότι δεν πρέπει να είναι η κυρίαρχη εικόνα που το πουλήσαμε. Έχει να κάνει με το να κάνεις κάτι για τον ΕΑΥΤΟ σου, όχι τα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας. Ίσως ο πραγματικός τρόπος για να κάνετε σωστά τη φροντίδα του εαυτού σας είναι να απομακρυνθείτε από όλες αυτές τις συνεχείς οδηγίες και οδηγίες, μακριά από τις υπερτιμημένες μάσκες προσώπου και τις πολύωρες βραδινές ρουτίνες. Η αυτοφροντίδα είναι ό,τι θέλετε να είναι. Η εκδοχή σας μπορεί να είναι μια ρουτίνα περιποίησης του δέρματος και ένας δεκάλεπτος διαλογισμός στο τέλος της ημέρας, κάποιος άλλος μπορεί να διαβάζει στο αγαπημένο του καφέ στο δρόμο για το σπίτι από τη δουλειά.

Η φροντίδα του εαυτού δεν ταιριάζει σε όλους και το να βρείτε πώς μπορείτε να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας είναι πολύ πιο σημαντικό από το να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε μια μη ρεαλιστική και ειρωνικά αγχωτική μέθοδο χαλάρωσης που έχει συνταγογραφηθεί από κάποιον άλλο. Ο διαχωρισμός της αυτοφροντίδας από το εμπορευματοποιημένο χάος που έχει γίνει είναι μια πράξη αυτοφροντίδας από μόνη της, και μια πράξη που σχεδόν σίγουρα θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων