20 Ιανουαρίου 2022

Αθλητισμός οφέλη ύπνος: Πώς επηρεάζει η άσκηση την ποιότητα του ύπνου [vid]

Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας και ασκείστε τακτικά, πιθανότατα παρατηρείτε ότι όχι μόνο αισθάνεστε καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και ότι κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα. Η άσκηση μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά οφέλη για τον ύπνο σας. Υπάρχει ένα σημαντικό σύνολο επιστημονικών στοιχείων που αποδεικνύει το γεγονός ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη βελτίωση του ύπνου. Ειδικότερα, το να κάνετε την άσκηση μέρος της τακτικής σας ρουτίνας μπορεί να συμβάλει σε πιο υγιή, πιο ξεκούραστο ύπνο και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των προβλημάτων ή διαταραχών του ύπνου, όπως η αϋπνία.

Τα οφέλη της άσκησης στον ύπνο

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Η άσκηση μπορεί να συμβάλει σε πιο υγιή και ξεκούραστο ύπνο. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τον χρόνο που αφιερώνεται σε βαθύ ύπνο, δηλαδή την πιο σωματικά αποκαταστατική φάση του ύπνου. Ο βαθύς ύπνος βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, υποστηρίζει την καρδιακή υγεία και τον έλεγχο του στρες και του άγχους.

Αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου.

Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη διάρκεια της νυχτερινής σας ανάπαυσης. Το να είσαι σωματικά ενεργός απαιτεί να ξοδεύεις ενέργεια και σε βοηθά να νιώθεις πιο κουρασμένος και έτοιμος να ξεκουραστείς στο τέλος της ημέρας. Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση -ιδίως η τακτική άσκηση που αποτελεί μέρος μιας σταθερής ρουτίνας- μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διάρκειας του ύπνου, εκτός από την ποιότητα του ύπνου.

Μειώνει το άγχος.

Μια τακτική ρουτίνα άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας. Το άγχος είναι μια κοινή αιτία προβλημάτων ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας να κοιμηθείτε και του ανήσυχου ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η άσκηση είναι μια ισχυρή θεραπεία για το άγχος και άλλες διαταραχές της διάθεσης—μόλις 5 λεπτά άσκησης μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις κατά του άγχους στο σώμα. Η άσκηση μυαλού-σώματος όπως η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ασκήσεις μυαλού-σώματος, όπως η γιόγκα και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και να έχουν θετικές επιπτώσεις στη διάθεση.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων