17 Ιανουαρίου 2022

Μηνύματα SMS άγχος: Πηγή στρες για τους χρήστες η αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων

Ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο, που περιβάλλεται από τεχνολογικές συσκευές, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αρκετές εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη. Τέτοιες εξελίξεις μας βοήθησαν να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους μας. Επιπλέον, μας έκαναν επίσης πιο αποτελεσματικούς και αποτελεσματικούς. Ωστόσο, όλα έχουν ένα τίμημα. Ακόμη και κάτι τόσο συνηθισμένο όπως το sms μπορεί να οδηγήσει σε πολύ άγχος. Στο παρελθόν, μελέτες έχουν επισημάνει πώς η αποστολή μηνυμάτων μπορεί να είναι καθημερινή πηγή άγχους για πολλούς ανθρώπους.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Viber, διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 ανθρώπους αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις απαντήσεις των μηνυμάτων και σχεδόν 1 στους 6 αγνοούν όλα τα μηνύματα επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι. Η μελέτη δίνει έμφαση στην εξέλιξη της αποστολής μηνυμάτων κειμένου, πώς δεν πρόκειται απλώς για ένα απλό «ναι» ή «όχι», αλλά για έναν εντελώς νέο κόσμο πολύχρωμων emoji που δοκιμάζουν τις δεξιότητες ερμηνείας των ανθρώπων σε εξαιρετικό επίπεδο.

Το άγχος του κειμένου είναι πραγματικό

Τα γραπτά μηνύματα είναι ένα από τα πιο κοινά μέσα επικοινωνίας. Είμαστε όλοι μέρος πολλών εφαρμογών συνομιλίας, είμαστε μέλη πολλών ομάδων συνομιλίας και, ενδεχομένως, δεν υπάρχει διαφυγή από αυτό, αν είστε ενεργό μέλος του ψηφιακού κόσμου. Αν και αρχικά, μπορεί να ήταν διασκεδαστικό, συναρπαστικό, μπορεί να σας έδινε την αίσθηση του ανήκειν και της συντροφικότητας, ωστόσο, οι συνεχείς ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ο άπειρος αριθμός ανταλλαγών κειμένου έχουν γίνει εξαντλητικές.

Η συνεχής ανάγκη για απάντηση, αισθάνεται την υποχρέωση να διασκεδάσει κείμενα για την οικογένεια, τους φίλους και τις ομάδες εργασίας μπορεί να είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με έκθεση του Guardian, οι millennials, όσοι γεννήθηκαν μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1980 και των μέσων της δεκαετίας του 1990, «αισθάνονται εξαιρετικά υπερφορτωμένοι», αποκαλούνται «η γενιά της επαγγελματικής εξουθένωσης». Έχοντας μεγαλώσει σε έναν τεχνολογικό κόσμο, δεν μπορούν παρά να αισθάνονται συγκλονισμένοι από τις πληροφορίες και όλα όσα έχουν να προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις;

Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων μπορεί να μας βοήθησε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά μας. Όμως όλοι θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν αξίζει τον κόπο. Η ανάγκη να είσαι πάντα διαθέσιμος, η υποχρέωση να ανταποκρίνεσαι και ο φόβος να σε φωνάζουν είναι αυτά που οδηγούν στο άγχος του κειμένου. Αυτό με τη σειρά του κάνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις συνομιλίες, να επιδίδονται σε καθυστερημένες απαντήσεις, αλλά και πάλι ο φόβος της κλήσης είναι επίσης αυτό που οδηγεί σε άγχος.

Γιατί η αποστολή μηνυμάτων σας προκαλεί άγχος εξαρχής;

Από την εμφάνιση των ψηφιακών συσκευών που διευκόλυναν τα μηνύματα κειμένου, υπήρξε ένα ορισμένο επίπεδο άγχους που εμφανίστηκε στους ανθρώπους. Είτε αφορά την απάντηση σε ένα μήνυμα από το αφεντικό σας είτε την αναμονή από έναν εραστή, το άγχος ανεβαίνει μόνο προς τα πάνω.
Ούτε η πανδημία φάνηκε να βοήθησε. Οι ψηφιακές πλατφόρμες ήταν το μόνο μέσο για να επικοινωνήσουμε με τον έξω κόσμο και τα γραπτά μηνύματα έγιναν η πραγματική υπόθεση. Δεδομένου ότι τα γραπτά μηνύματα απαιτούν μια ορισμένη επείγουσα ανάγκη, μια αμεσότητα απάντησης, που κάνει τους ανθρώπους ακόμη πιο ανήσυχους.

Πρέπει να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε;

Όταν πρόκειται για τη δουλειά ή την οικογένειά σας ή ακόμα και τους φίλους σας, τις περισσότερες φορές νιώθετε την ανάγκη να «απαντήσετε». Παρόλο που δεν είστε στη σωστή ψυχική κατάσταση, είστε απασχολημένοι ή έχετε προηγούμενες δεσμεύσεις, μερικές φορές δεν μπορείτε να παραβλέψετε ένα μήνυμα από κάποιον που γνωρίζετε. Αλλά υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε ή θα πρέπει να αισθάνεστε την ανάγκη να έχετε μια δικαιολογία για να μην στείλετε μηνύματα αμέσως.

Το να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας ευεξία είναι το πιο σημαντικό. Το να νιώθετε λύπη, ενοχές διαταράσσουν μόνο την ηρεμία του μυαλού σας, με αποτέλεσμα άγχος και πολύ άγχος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεών σας, η σίγαση του εαυτού σας από τις ομάδες μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ηρεμία σας. Το να κάνετε ένα διάλειμμα από το τηλέφωνό σας, να τηρείτε ένα φυσικό περιβάλλον, χωρίς ψηφιακές επιρροές μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Η περιέργεια, το άγχος που σχετίζεται με την απώλεια μιας επείγουσας ενημέρωσης είναι αυτό που αγγίζει τους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων