8 Δεκεμβρίου 2022

ΠΣΦ: Ανοιχτή ημερίδα για την εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην γενικευμένη αγχώδη διαταραχή

Μπορεί η κατάθλιψη να είναι η κατάσταση που συνδέεται περισσότερο με θέματα ψυχικής υγείας, αλλά δεν αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι παγκοσμίως, καθώς αυτό είναι το άγχος.

Υπολογίζεται ότι 275 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές άγχους, που αντιστοιχεί περίπου στο 3,83% του παγκόσμιου πληθυσμού, έναντι του 3,77% που αντιστοιχεί στην κατάθλιψη (World Economic Forum, 2016).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το έτος 2018 στην Ελλάδα, το πλήθος μοναδικών ασθενών για τους οποίους έχουν γραφεί συνταγές με κωδικούς διάγνωσης κατά ICD-10 για νευρωτικές, σωματόμορφικές και αγχώδεις διαταραχές, ανέρχεται στον αριθμό 967.105 (περίπου 9% των κατοίκων της χώρας), από τους οποίους οι 235.781 έχουν διαγνωστεί με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (Γ.Α.Δ). Αντίστοιχα, το πλήθος συνταγών για όλες τις παραπάνω διαταραχές ανέρχεται σε 6.228.561, ενώ μόνο για την Γ.Α.Δ ανέρχεται σε 1.381.493.

Το Επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Ν.Π.Δ.Δ.), πιστό στους στόχους & σκοπούς του για πληροφόρηση των φυσικοθεραπευτών, των υπολοίπων επαγγελματιών ψυχικής υγείας αλλά και του ευρέως κοινού για τον ρόλο της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης στην αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων, διοργανώνει την 2η εκπαιδευτική ημερίδα με αντικείμενο την «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΓΧΩΔΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ», στα πλαίσια της σειράς επιστημονικών εκδηλώσεων με γενικότερη θεματολογία: «Όταν η φυσικοθεραπεία συνάντησε την ψυχική υγεία»

Η επιστημονική εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των:

  • Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία
  • American Hellenic Educational Progressive Association (A.H.E.P.A), Athens Chapter HJ-1
  • Διεθνής Οργάνωση Φυσικοθεραπευτών στην Ψυχική Υγεία, που σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες οδηγίες της εκπονήθηκε το πρόγραμμα.

Η εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην αγχώδη διαταραχή, μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης, αναπνευστικών ασκήσεων, ειδικών θεραπευτικών ασκήσεων χαλάρωσης (QIGONG) και άλλων θεραπευτικών τεχνικών θα αποτελέσει τα κυριότερα αντικείμενα της ημερίδας.

Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό, δίνοντας το δικαίωμα στους συμπολίτες μας με αγχώδεις διαταραχές στην πληρέστερη αντιμετώπιση της νόσου των μέσα και από την φυσικοθεραπευτική παρέμβαση

Μπορούν να συμμετέχουν επίσης όλοι οι πτυχιούχοι φυσικοθεραπευτές, ψυχίατροι (ειδικευμένοι & ειδικευόμενοι), ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές καθώς και οι φοιτητές των σχολών τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στο Δώμα του Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» και γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας