2 Απριλίου 2023

Αλλάζουν τα μαχαιροπίρουνα τη γεύση του φαγητού;

Μπορεί να μη σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό αλλά σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το χρώμα και το υλικό των μαχαιροπίρουνων ασκούν μεγάλη επίδραση στη γεύση του φαγητού. Αρχικά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν κάποιος τρώει με μαχαίρι αντί με πιρούνι το τυρί, εκείνο μοιάζει πιο αλμυρό ενώ το γιαούρτι μοιάζει πιο πυκνό και καλύτερης ποιότητας από ότι όταν καταναλώνεται με ελαφρύ πλαστικό κουτάλι.

Μετά από το υλικό, οι μελετητές επικεντρώθηκαν στα χρώματα που έχουν τα μαχαιροπίρουνα και πόσο αυτά παίζουν ρόλο στην γεύση του φαγητού. Η ομάδα των εθελοντών που συμμετείχαν στη σχετική μελέτη βαθμολόγησαν το απλό γιαούρτι ως πιο γλυκό και καλύτερης ποιότητας από τα γιαούρτια φρούτων όταν το έτρωγαν με λευκό κουτάλι. Αντιθέτως, όταν έτρωγαν γιαούρτι με μαύρο κουτάλι, τα γιαούρτια φρούτων είχαν καλύτερη γεύση, ενώ όταν έτρωγαν με μπλε κουτάλι, το γιαούρτι φρούτων έμοιαζε πιο αλμυρό.

Όλα τα παραπάνω απλά υποδηλώνουν ότι έχουμε συναισθηματική αντίδραση στο χρώμα και ότι μεγαλώνοντας μαθαίνουμε υποσυνείδητα να συσχετίζουμε τις διάφορες γεύσεις με συγκεκριμένα χρώματα. Έτσι φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές στο σερβίρισμα του φαγητού μπορούν να επηρεάσουν την απόλαυση που αποκομίζουμε από αυτό. Το χρώμα του φαγητού μας φαίνεται διαφορετικό αναλόγως με το φόντο και ακριβώς επειδή στην απόλαυση του φαγητού συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, αλλάζει και η γεύση του. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το χρώμα των μαχαιροπίρουνων επηρεάζει και το αίσθημα της πείνας με το κόκκινο να είναι το χρώμα που κόβει την όρεξη! Για αυτό την επόμενη φορά που θα κάνετε τραπέζι προσέξτε τις… χρωματικές σας επιλογές.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας