24 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί καβγαδίζουν τα παιδιά μου;Ο καβγάς στα αδέρφια είναι συχνό φαινόμενο! Συνήθως τσακώνονται για μια φαινομενικά ασήμαντη αφορμή.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Μήπως επιζητούν την προσοχή ή διεκδικούν την προτίμηση των γωνιών τους, έναντι του άλλου παιδιού;

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών είναι:

1. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας

Η δομή της οικογένειας αποτελεί μόνο ένα μέρος της εικόνας. Οι καβγάδες ανάμεσα στα αδέλφια επηρεάζονται και από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε παιδιού της οικογένειας. Αν λοιπόν το ένα ή όλα τα αδέλφια:

– είναι ιδιότροπα
– βαριούνται εύκολα
– είναι νευρικά
– απογοητεύονται εύκολα, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για καβγάδες μεταξύ τους.

Επιπλέον, παιδιά που παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες στην ανάπτυξη τους, σε τομείς όπως η γλώσσα, η συγκέντρωση της προσοχής και οι κοινωνικές δεξιότητες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μαλώνουν με τα αδέλφια τους.

2. Η λειτουργία  της οικογένειας
Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί μια οικογένεια μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ αδελφών εμφανίζεται σπανιότερα σε οικογένειες που:

– Οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά να λύνουν τα προβλήματα και τις διαφωνίες της καθημερινής ζωής, με τρόπους που είναι παραγωγικοί και δεν περιλαμβάνουν βία.

– Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι ισχύουν μέσα στην οικογένεια και  δεν επιτρέπουν τη φυσική βία και την ανταλλαγή ύβρεων.

– Όλα τα μέλη της οικογένειας παίρνουν μέρος σε κοινές δραστηριότητες και τις απολαμβάνουν.

– Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια λειτουργούν ως βαρόμετρο της αρμονίας που επικρατεί μέσα στην οικογένεια.

Η επίδραση της τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Οι έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι σκηνές βίας που το παιδί βλέπει στην τηλεόραση ή στις ταινίες αυξάνουν την επιθετικότητα του. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τα παιδιά που ήδη έχουν την προδιάθεση να συμπεριφέρονται επιθετικά.

Άλλες έρευνες που έγιναν για να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στ’ αδέλφια σε παιδικές σειρές και ταινίες, έχουν καταδείξει ότι ακριβώς αυτού του είδους η συμπεριφορά αποτελεί κανόνα.

Καλό είναι λοιπόν, οι γονείς, έχοντας υπόψη μας αυτά τα στοιχεία να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των τηλεοπτικών προγραμμάτων που παρακολουθούν το παιδιά μας. Αν το παιδί παρ’ όλα αυτά βλέπει τέτοιες ταινίες, θα πρέπει να καθόμαστε δίπλα του, να του εξηγούμε τι συμβαίνει, αλλά και να συζητάμε μαζί του, μετά το τέλος του προγράμματος ή της ταινίας, τη συμπεριφορά των πρωταγωνιστών.

Μπορούμε επίσης να διδάξουμε στα παιδιά μας την κριτική τηλεθέαση, βοηθώντας τα να καταλάβουν τις συνέπειες της βίας στην πραγματική ζωή και προτείνοντας ειρηνικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται σ’ ένα συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα ή ταινία.

 

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας