24 Σεπτεμβρίου 2023

EKAE: «Θυσία στο βωμό της υπερφορολόγησης τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες»Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ) είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την Κυβέρνηση ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί ένα μέτρο που στρέφεται ουσιαστικά κατά των ασφαλισμένων, ένα οικονομικά αναποτελεσματικό μέτρο που θα υποβαθμίσει περεταίρω το Σύστημα Υγείας της χώρας.
Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας. Οι υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζονται ως είδος πολυτελείας, με τον συντελεστή ΦΠΑ να αυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 13% σε 23%). Ειδικά όσον αφορά στο χώρο της Αποκατάστασης, όπου οι δημόσιες δομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, το νέο μέτρο θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ), ενός κλάδου που καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις εθνικές ανάγκες σε υπηρεσίες Αποκατάστασης.
Ενδεικτικό της κοινωνικά ανάλγητης και ανεύθυνης πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στην Αποκατάσταση είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες, σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, λόγω της δυσκολίας ένταξης τους στην αγορά εργασίας.
Ο ΕΟΠΥΥ, έχοντας δημιουργήσει έναν παγκοσμίας «ευρεσιτεχνίας» προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ΦΠΑ, αφού κουρεύει τα πάντα, θα πληρώνει ουσιαστικά μόνο το ΦΠΑ στο κράτος και μάλιστα με καθυστέρηση. Πρόκειται για πολιτική εξόντωσης των ελληνικών ΚΑΑ, που σύντομα θα απειλήσει της υπηρεσίες Αποκατάστασης με… εξαφάνιση.
Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να μην κάνει αποδεκτό το μέτρο, στη λογική που δεν δέχτηκε την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα φάρμακα. Τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην Υγεία και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητους τομείς, όπως η Αποκατάσταση, ενισχύουν αναπόφευκτα την υποψία ότι οι αλλαγές που εφαρμόζονται δεν έχουν ως γνώμονα την εξυπηρέτηση του Δημόσιου συμφέροντος, αλλά στοχεύουν στην ισοπέδωση του Ιδιωτικού τομέα και στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, αφού αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Πρέπει να τονιστεί ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. οι υπηρεσίες Υγείας είτε απαλλάσσονται πλήρως, είτε υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Ως ο μοναδικός εκπρόσωπος των ΚΑΑ στην Ελλάδα, η ΕΚΑΕ ζητά από την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και να βρεθούν λύσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που απειλεί συθέμελα το Σύστημα Υγείας στη χώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΚΑΕ προτείνει:
1. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Η Αποκατάσταση ανήκει στην Πρόνοια, ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με ΦΠΑ.
2. Στην περίπτωση παραμονής του συντελεστή στα σημερινά επίπεδα (23%), ζητάμε την ενίσχυση κατά 10% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα ΚΑΑ και παρακράτηση του αντίστοιχου ποσού από τις ΔΟΥ (ως ποσοστό ΦΠΑ επί του πληρωτέου, όταν αυτό καθίσταται πληρωτέο).

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας