8 Ιουνίου 2023

Πιές καφέ για νά χεις υγεία

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, η κατανάλωση καφέ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του μελανώματος. Η μελέτη διήρκησε παραπάνω από 10 χρόνια και συμμετείχαν σχεδόν 450.000 ασθενείς χωρίς καρκίνο. Κατά τη διάρκειά της, επανεξετάστηκε η κατανάλωση καφέ. Επίσης, επανεξετάστηκε η εμφάνιση μελανώματος.

coffee-beans

 

Σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει μελάνωμα κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι, σε γενικές γραμμές, εκείνοι που έπιναν περισσότερο καφέ ημερησίως είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ασθένεια κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Βρέθηκε, επίσης, ότι ένα ποσοστό 20% της μείωσης του κινδύνου για μελάνωμα, για παράδειγμα, συνδέεται με εκείνους που καταναλώνουν τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Η μελέτη, με τίτλο «Coffee Drinking and Cutaneous Melanoma Risk in the NIH-AARP Diet and Health Study» δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Αναφέρει:

Το δερματικό μελάνωμα είναι η πέμπτη πιο κοινή μορφή καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, με την εξαίρεση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVR), είναι ελάχιστα κατανοητοί. Ο καφές περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά και μπορεί να σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με μελάνωμα. Η ανώτατη πρόσληψη καφέ συσχετίστηκε με μια μέτρια μείωση του κινδύνου μελανώματος σε αυτή τη μεγάλη μελέτη των ΗΠΑ.

Αν και χρειάζονται κι άλλες μελέτες, πολλά άλλα ευρήματα υποστηρίζουν τα οφέλη του καφέ για την υγεία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση του καφέ έχει συνδεθεί με την μείωση του κινδύνου πρωτογενούς καρκίνου του ήπατος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, βρέθηκε να μειώνει το συγκεκριμένο κίνδυνο έως και κατά 50 τοις εκατό σε αυτούς που έπιναν τρία φλυτζάνια ημερησίως. Πίνοντας το αφέψημα έχει επίσης συσχετιστεί με την επίτευξη κι άλλων θετικών οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρκίνου του στόματος, του καρκίνου του ενδομητρίου και του καρκίνου του προστάτη.

Εκτός από τον καφέ στην υγεία του δέρματος μπορούν να συμβάλουν κι άλλες τροφές όπως τα καρύδια, ο σολομός και το ελαιόλαδο. Επίσης, τα ροδάκινα, το αβοκάντο, οι κόκκινες πιπεριές, οι κολοκύθες του χειμώνα και τα μούρα αποτελούν τροφές που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ή την επανεμφάνιση του καρκίνου του δέρματος.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας