30 Σεπτεμβρίου 2023

Αύξηση της δαπάνης ΕΟΠΥΥ για φάρμακα υψηλού κόστους από την πώληση στα φαρμακείαΕν αναμονή των αποτελεσμάτων των εντατικών διεργασιών σε ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίτευξη μας συμφωνίας που θα κρατήσει τη χώρα εντός ευρωζώνης και παράλληλα θα διαμορφώσει προοπτικές ανάπτυξης βρίσκεται η χώρα, στα υπουργεία συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς. Στο υπουργείο Υγείας πληροφορίες αναφέρουν ότι προετοιμάζεται η μεταφορά πώλησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), βιολογικών και άλλων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στους χονδρέμπορους και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για προσπάθεια διευκόλυνσης των ασθενών με κινητικά προβλήματα, όπως π.χ. των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α. Παράγοντες του υπουργείου Υγείας σημειώνουν ότι εξετάζουν τη διάθεση από χονδρέμπορους και ιδιωτικά φαρμακεία ως συμπληρωματική εναλλακτική της αποκλειστικής διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Έως και 30% αύξηση της δαπάνης για ΦΥΚ

Οι οικονομολόγοι της υγείας σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι σε αυτήν την περίπτωση η φαρμακευτική δαπάνη θα εκτοξευτεί εν μέσω της πρωτόγνωρα δυσμενούς συγκυρίας έως και 30%, καθώς το δημόσιο χαίρει μειωμένης τιμής σε αντίθεση με τα ιδιωτικά φαρμακεία. Στην ex-factory τιμή των φαρμάκων που διατίθενται από τα φαρμακεία, προστίθενται τα υφιστάμενα ενδιάμεσα κόστη, το κέρδος των φαρμακοποιών κτλ., τα οποία θα πρέπει εν συνεχεία να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Ανησυχία στις ενώσεις ασθενών

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, για να είναι εφικτή η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο μητρώο ασθενών, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα απευθύνονται σε πάσχοντες από πολύ σοβαρές και επικίνδυνες για τη ζωή ασθένειες. Συνήθως η χορήγηση των ΦΥΚ πραγματοποιείται εντός νοσοκομείου και ενδέχεται να συνεχίζεται και εκτός. Οι ενώσεις σοβαρά πασχόντων ασθενών βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς εκφράζουν τις σοβαρές ανησυχίες τους και τον έντονο προβληματισμό τους για την ομαλή διάθεση των ΦΥΚ από τα οποία κρέμεται όχι μόνο η ποιότητα ζωής τους, αλλά και η ίδια η ζωή τους, όπως τονίζει η ιατρική κοινότητα.

Υπαρκτός ο κίνδυνος παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια τέτοια απόφαση, η οποία χρειάζεται και την έγκριση της Βουλής, προσφέρει άθελά της τη δυνατότητα στους χονδρέμπορους φαρμάκων να κάνουν παράλληλες εξαγωγές ΦΥΚ σε χώρες με υψηλότερες τιμές και χωρίς κεφαλαιακούς ελέγχους. Σε αυτήν την περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά, διαμηνύουν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, καθώς όχι μόνο επιτήδειοι θα βγάλουν εύκολο χρήμα εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην Ελλάδα στην πλάτη των ασθενών και των ευσυνείδητων συναδέλφων τους, αλλά η κυκλοφορία των ΦΥΚ θα διαταραχθεί σημαντικά, καθιστώντας την επαναφορά στην ομαλότητα μεγάλη πρόκληση. Ειδικά για τα βιοτεχνολογικά φάρμακα, η παραγωγή και εισαγωγή των οποίων δεν είναι μια απλή διαδικασία ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες δύσκολα μπορούν να καλυφθούν άμεσα.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας