30 Σεπτεμβρίου 2023

Καταρρέουν οι Μονάδες Υγείας των νησιωτικών περιοχών• Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης, για περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία
• Η Τήλος ένα νησί με 500 μόνιμους κατοίκους, δεν έχει κανέναν γιατρό ενώ οι Λειψοί έχουν μόνο μια νοσηλεύτρια

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του, για την απόφαση του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου (ΔΥΠΕ), περί περικοπής των προγραμμάτων εφημεριών στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση, λόγω της δυσλειτουργίας των Μονάδων Υγείας, στα νησιά των Κυκλάδων.
Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στο Υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, με την οποία ζητά την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απόφασης που τινάζει στον αέρα τις ετοιμόρροπες δομές υγείας των νησιωτικών περιοχών.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τονίζει ότι:
«Σε αυτές τις περιοχές όπου η αύξηση του πληθυσμού είναι αξιοσημείωτη, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η λήψη μίας τέτοιας απόφασης, μόνο επικίνδυνες συνέπειες μπορεί να επιφέρει στη δημόσια υγεία. Τα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία, η εφημερία των ιατρικών μονάδων καθίσταται πλέον επισφαλής, οι γιατροί δεν έχουν κίνητρα για να παραμείνουν στις θέσεις τους, δεδομένης της μείωσης των αποδοχών τους, με επακόλουθο όλων αυτών, την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας στους ασθενείς».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τονίζει την ανάγκη άμεσης στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων των νησιωτικών περιοχών. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε ο ΙΣΑ, στις Μονάδες Υγείας, των νησιωτικών περιοχών αποκαλύπτουν ότι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλειφτεί κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού.
( επισυνάπτεται πίνακας)
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Τήλος, ένα νησί με 500 μόνιμους κατοίκους, δεν έχει κανέναν γιατρό! Οι Λειψοί έχουν μόνο μια νοσηλεύτρια. Στη Νίσυρο υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός και εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός. Η Πάτμος έχει δύο παθολόγους και δεν υπάρχει μικροβιολόγος, αγροτικός, παιδίατρος και ακτινολόγος. Στη Χάλκη ένα νησί με 3.100 κατοίκους υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός. Στην Πάρο για περισσότερα από 2.000 παιδιά δεν υπάρχει παιδίατρος. Χωρίς παιδίατρο είναι και η Σίφνος στην οποία από τους 2.500 μόνιμους κατοίκους οι 500 είναι παιδιά. Στα Ψαρά, στη Χάλκη και στην Ανάφη ένας αγροτικός γιατρός καλύπτει όλες τις ανάγκες των κατοίκων. Παράλληλα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και σε υγειονομικό υλικό.
Όπως εξηγεί ο Γ. Πατούλης «ολόκληρα νησιά μένουν στο έλεος του Θεού, γενιές μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο, χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειώδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις. Η στελέχωση όλων αυτών των απομακρυσμένων νησιών με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής, για τη διάγνωση και τη θεραπεία, πρέπει ν αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα».
Ο ΙΣΑ έχει κατά επανάληψη ζητήσει την άμεση υγειονομική θωράκιση των νησιών και των ακριτικών περιοχών τους χώρας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων προτείνει:
•Την άμεση στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.
•Την παροχή μισθολογικών και άλλων κινήτρων τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές παράλληλα με τη δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.
•Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.
•Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας