8 Ιουνίου 2023

Μέτωπο κινητοποιήσεων των γιατρών της Θεσσαλίας

Κοινό μέτωπο προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, συγκροτούν οι Νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλίας μαζί με τους συναδέλφους τους των Κέντρων Υγείας.

Οι Νοσοκομειακοί γιατροί των τεσσάρων Θεσσαλικών Περιφερειακών ενοτήτων, σε κοινό βηματισμό πλέον με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, αποφάσισαν σε συνέλευση που πραγματοποίησαν στο Βόλο, να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ την προσεχή Τρίτη έχουν προγραμματίσει πανυγειονομική συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο Βόλου.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι γιατροί αναφέρουν τα εξής:

«Από την 1η Ιανουαρίου 2015, με το νόμο περί ΠΕΔΥ, αφαιρέθηκε η διοικητική δικαιοδοσία, των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.), από τα Νοσοκομεία και πέρασε στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.).

Τα αποτελέσματα, αυτής της απόφασης, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πολιτικές υγείας, έχουν οδηγήσει τα Κ.Υ. σε κατάρρευση και τους γιατρούς και τους άλλους υγειονομικούς σε απόγνωση.

Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού σε παιδιάτρους, μικροβιολόγους, ακτινολόγους και οδοντιάτρους, που αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση στα Κ.Υ., με όσους ελάχιστους έχουν απομείνει, να εξαναγκάζονται, ασκώντας πλανόδια ιατρική, να καλύπτουν κενά σε άλλα Κ.Υ. και σε Νοσοκομεία, δείχνουν το μέγεθος της κατάρρευσης.

Οι γενικοί γιατροί, καλύπτουν κενά σε Νοσοκομεία, σε καλοκαιρινά εφημεριακά κέντρα, αλλά και σε νησιά, όπου εκβιαστικά εφημερεύουν για πάνω από 10 ημέρες συνεχόμενα, απλήρωτοι και σε άθλιες συνθήκες διαμονής και διατροφής.

Οι ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό, είναι δραματικές και ότι υπάρχει, είναι παρωχημένο και χαμηλής ποιότητας, τόσο στα Νοσοκομεία, όσο και στα Κ.Υ.

Σ’ αυτές τις συνθήκες η διοίκηση της 5ης Υ.Π.Ε., έκρυβε και παραπλανούσε τους γιατρούς, για το γεγονός ότι βρίσκεται σε εμπλοκή και αδυναμία αποπληρωμής δεδουλευμένων από εφημερίες από τον Ιανουάριο του 2015.

Συγκεκριμένα, δεν έχει ξεκινήσει καν, η εκκαθάριση των εφημεριών, για ούτε ένα γιατρό, για ούτε ένα μήνα του 2015, για ούτε ένα Κ.Υ. της 5ης Υ.ΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αποπληρωμής, των δεδουλευμένων από εφημερίες, στους γιατρούς των Κ.Υ., σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, που λόγω της έλλειψης κονδυλίων και της ανυπαρξίας Δ.Σ. παραμένουν απλήρωτοι από εφημερίες από τον Ιανουάριο του 2015».

Τέλος, τα Δ.Σ. των Ενώσεων Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων ζητούν τον άμεσο διορισμό μόνιμων γιατρών για να μην κλείσουν κλινικές και νοσοκομεία και καλούν τους γιατρούς των Κ.Υ. ολόκληρης της 5ης Υ.Π.Ε., να καταθέσουν δηλώσεις επίσχεσης εργασίας, μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, ακλουθώντας το παράδειγμα των γιατρών ΕΣΥ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Τέλος, καλούν το λαό, τα εργατικά σωματεία και τις συλλογικότητες, σε κοινό αγώνα προάσπισης και διεκδίκησης δημόσιου, καθολικού και δωρεάν, συστήματος υγείας και την πολιτική ηγεσία και το διοικητικό μηχανισμό, για την άμεση καταβολή δεδουλευμένων, από εφημερίες.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας