8 Ιουνίου 2023

Αντίθετη η φαρμακοβιομηχανία στην απελευθέρωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ

Με αφορμή την αναθέρμανση της συζήτησης για τους όρους πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) επισημαίνει ότι η τυχόν απόφαση της απελευθέρωσης της διάθεσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., ενέχει μια σειρά προβλημάτων για τον Έλληνα ασθενή και γενικότερα για τη Δημόσια Υγεία.

Η απελευθέρωση της πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα ευνοούσε τη δημιουργία συνθηκών χειραγώγησης της αγοράς από τα μεγάλα δίκτυα διανομής, γεγονός που θα οδηγούσε μεσοπρόθεσμα στην εξουδετέρωση του ανταγωνισμού, την αύξηση των τιμών και την περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών. Άλλωστε θα πρέπει να σημειωθεί πως η χώρα διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο φαρμακείων, το οποίο εγγυάται την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που χρειάζεται. Υπό την έννοια αυτή, η απελευθέρωση της πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν θα προσέφερε κάτι περισσότερο στους ασθενείς, αφού οι ανάγκες ήδη καλύπτονται ικανοποιητικά.

Επίσης, το ενδεχόμενο πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων, εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα παρόλο που για την χορήγησή τους δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, δεν παύουν να αποτελούν φάρμακα των οποίων η διάθεση θα πρέπει να ελέγχεται. Κατ’ αναλογία της πάγιας θέσης της Π.Ε.Φ.. ότι κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, θεωρούμε ότι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα πρέπει να χορηγούνται στο φαρμακείο από τον φαρμακοποιό.

Η Πολιτεία οφείλει να αξιολογήσει τη σημασία του φαρμακείου ως βασικού πυλώνα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και στο πλαίσιο αυτό να θεσπίσει κατάλληλα μέτρα που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Έλληνα φαρμακοποιού στο Σύστημα Υγείας.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας