21 Μαρτίου 2023

Σε επίσχεση εργασίας από σήμερα το ΕΚΑΒ ζητάνε δεδουλευμένα έως και ενός χρόνου

Σε απελπιστική κατάσταση έχει περιέλθει πλέον το ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι στα νυχτερινά τους δρομολόγια και την εργασια των Σαββατοκύριακων και των αργιών εδώ και ένα χρόνο. Τα αυτοκίνητα είναι τα πιο παλιά στην Ευρώπη. Το 1/3 έχει παροπλιστεί από βλάβες. Πολλά από αυτά τα οχήματα έχουν κάνει έως και 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα. Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και συχνά οι ασθενείς πληρώνουν τη βενζίνη για να κινηθεί το ασθενοφόρο και να πάει να πάρει τον ασθενή και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική. Οι 3500 εργαζόμενοι, των 600 και 700 ευρώ έχουν να περιμένουν αναδρομικά από 1000 έως 2000 ευρώ. Γι αυτό προχωρούν από σήμερα σε επίσχεση εργασίας.

Κατά την διάρκεια της επίσχεσης εργασίας η Υπηρεσία θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, «παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις, δεν έχουν πληρωθεί τα εξαιρέσιμά τους (νυχτερινά, αργίες ) από τον Δεκέμβριο του 2014, καθώς και τις εκτός έδρας αποζημιώσεις από τον Ιούνιο του 2014».

Όπως επισημαίνει το Σωματείο τους, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις και τα δελτία τύπου του Υπουργείου για την καταβολή των χρημάτων που οφείλονται.

Σύμφωνα βέβαια με πληροφορίες οι εργαζόμενοι αναμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για πληρωμή και για αυτό η επίσχεση αναμένεται να έχει πιο χαλαρή μορφή που σημαίνει ότι σε κάθε βάρδια αντί για 45 ασθενοφόρα, θα βγουν περίπου 40.

Αναφορικά με την πληρωμή τους, οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι, δεν θα πληρωθούν νωρίτερα από τις 27 Ιουνίου.

 Πρόβλημα στις σχέσεις των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ και της κυβέρνησης αποτελεί και  η ρύθμιση που προωθείται για την περικοπή της αποζημίωσης στα εκτός έδρας, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι πληρώνουν χιλιάδες ευρώ ως Σωματείο για υλικά και ανταλλακτικά που απαιτούνται στις διακομιδές.

Ταυτόχρονα, παραμένει διαχρονικά ανοιχτό το πολύ σοβαρό ζήτημα των προσλήψεων και της ανανέωσης του «γερασμένου» στόλου του ΕΚΑΒ, που  το μεγαλύτερο μέρος του λόγω παλαιότητας, θέτει σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.

Να θυμίσουμε ότι 90 από τα 186 ασθενοφόρα του πολύπαθου διαγωνισμού για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έχουν ήδη κατακυρωθεί με την στήριξη του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έφερε το θέμα και σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο του διαγωνισμού, ο οποίος παραπαίει από το 2007.

Επίσης η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει από την διοίκηση του ΕΚΑΒ με επικεφαλής τον κ. Νίκο Παπαευσταθίου να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της διαπραγμάτευσης, που αφορά στις τιμές των υπόλοιπων 96 ασθενοφόρων που βρίσκονται σε φάση κατακύρωσης. Ωστόσο το ΔΣ δεν μπορεί να συνεδριάσει, καθώς δεν υπάρχει απαρτία, αφού ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Γ. Βλάχος έχει παραιτηθεί.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας ενδεχομένως να επισπεύσει τις διαδικασίες αλλαγής της διοίκησης του φορέα, ούτως ώστε ταυτόχρονα με την επιλογή αλλαγής να προκύψει και ένα νέο ΔΣ, το οποίο σε πλήρη απαρτία πλέον, θα μπορεί να συνεδριάσει άμεσα και να κατακυρώσει την διαγωνιστική διαδικασία έτσι ώστε να υλοποιηθεί η αγορά των ασθενοφόρων του φορέα η οποία σέρνεται από το 2007.

Θα πρέπει να σημειωθεί  ότι ο χρόνος πιέζει εξαιρετικά τόσο για την γραφειοκρατική διαδικασία (κατακύρωση, περίοδος ενστάσεων, απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου) όσο και για τον χρονικό ορίζοντα απορρόφησης του συγκεκριμένου κονδυλίου από το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης ΕΣΠΑ.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι και στα πρώτα 90 ασθενοφόρα εκκρεμεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητά του.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας