30 Σεπτεμβρίου 2023

Η Ύπατη Αρμοστεία εγκαινιάζει την εκστρατεία της για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα ΠροσφύγωνΠροσωπικότητες παγκοσμίου φήμης μαγνητοσκοπούν βίντεο στα οποία υπογραμμίζουν τους δεσμούς που μας συνδέουν με τους ανθρώπους που αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή από τις εστίες τους
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ξεκίνησε την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015 την ετήσια εκστρατεία της για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, με την δημοσίευση μιας σειράς από βίντεο που προβάλλουν διάσημους υποστηρικτές της Υ.Α., οι οποίοι αναδεικνύουν την ανθρώπινη πλευρά των δεινών των προσφύγων. Η φετινή εκστρατεία έχει ως στόχο να φέρει το κοινό πιο κοντά σε κάθε ιστορία, παρουσιάζοντας τους πρόσφυγες ως συνηθισμένους ανθρώπους που ζουν σε ασυνήθιστες συνθήκες.
Τα βίντεο παρουσιάζουν τον Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Υ.Α. και διεθνούς φήμης συγγραφέα Khaled Hosseini, τη φωτογράφο και γνωστό μοντέλο Helena Christensen, τον τραγουδιστή / συνθέτη Maher Zain και τον ηθοποιό Jung Woo-Sung. Τα βίντεο μαγνητοσκοπήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων επισκέψεων των υποστηρικτών της Υ.Α. στο πεδίο. Κάθε υποστηρικτής μας παρουσιάζει έναν ξεχωριστό πρόσφυγα και την ιστορία του. Τα βίντεο αυτά και άλλες ιστορίες προσφύγων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα για την εκστρατεία της Υ.Α.: www.refugeeday.org.
Αναφερόμενη στην εμπειρία της στην Κολομβία, η Helena Christensen σημειώνει:
«Η γνωριμία μου με αυτές τις αξιόλογες οικογένειες με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι, αν και έπρεπε να αφήσουν τα πάντα πίσω τους όταν αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή από τις εστίες τους, εξακολουθούν να μοιράζονται πολλές κοινές ελπίδες και όνειρα με όλους μας. Δεν έχουν χάσει την ταυτότητά τους, τις δεξιότητες ή τα πάθη τους. Απλώς λαχταρούν να αποκτήσουν πάλι μια κανονική ζωή.»
Εκτός από τα βίντεο από το πεδίο, ο συγγραφέας Neil Gaiman, ο ηθοποιός David Morrissey και η ηθοποιός Emma Thompson θα μοιραστούν μαζί μας προσωπικές τους ιστορίες με πρόσφυγες που γνώρισαν ή είναι μέλη της οικογένειάς τους. Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, και άλλοι υποστηρικτές της Υ.Α. μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας, μοντέλο και πρόσφυγας Ger Duany και οι ηθοποιοί Kristin Davis και Kat Graham θα περάσουν χρόνο με πρόσφυγες και εκτοπισμένες οικογένειες.
Η υποστήριξη αυτή από διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση του κοινού εν όψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων. Τα γραφεία της Υ.Α. σε περίπου 120 χώρες σχεδιάζουν πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις. Στην Ελλάδα προγραμματίζεται μια Ομαδική Εικαστική Έκθεση, με τίτλο “It could be ME – it could be YOU”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα «Αποθήκη») από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου 2015. Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα με διαφορετικά μέσα και υλικά, από καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και πρόσφυγες.

Η Υ.Α. ξεκινάει την εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων εν μέσω πολλαπλών συρράξεων, αύξησης του αριθμού των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων και ανόδου της μη ανεκτικότητας και της ξενοφοβίας σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο.
Καθώς η Υ.Α. εγκαινιάζει την εκστρατεία της, ο Ύπατος Αρμοστής António Guterres δήλωσε:

«Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε οικογένειες να διαφεύγουν από τη βία. Οι αριθμοί είναι τεράστιοι – αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μητέρες και πατέρες, γιους και κόρες. Για ανθρώπους που ζούσαν μια κανονική ζωή πριν τους αναγκάσει ο πόλεμος να τραπούν σε φυγή. Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όλοι πρέπει να θυμηθούμε αυτά που μας ενώνουνβ– την κοινή μας ανθρωπιά.»

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας