3 Οκτωβρίου 2023

Κάπνισμα με ωράριο ή προάσπιση της δημόσιας υγείας;Την αντίθεσή της εκφράζει η καρδιολογική εταιρεία σε μέτρο για το κάπνισμα υπό όρους σε χώρους εστίασης. Συγκεκριμένα,

Στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ της Παρασκευής 29 Μαΐου (αρ. φύλλου 20039) και σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο ¨Κάπνισμα με …ωράριο σε κέντρα και εστιατόρια» διαφαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζος, προσανατολίζεται σε εφαρμογή νέου αντικαπνιστικού νόμου όπου το κάπνισμα θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες ώρες, σε αντίθεση με το γράμμα του υπάρχοντος Αντικαπνιστικού Νόμου που προβλέπει την καθολική απαγόρευση καπνού στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Ταυτόχρονα μια τέτοια τοποθέτηση αντιβαίνει και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος και προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς/δημόσιους χώρους.
Ταυτόχρονα, σε πρόσφατη εκδήλωση την οποία οργάνωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στις 27 Μαΐου, στο πλαίσιο Αντικαπνιστικής Καμπάνιας, ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής πήρε δημόσια θέση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο ο υπάρχων αντικαπνιστικός νόμος με την εφαρμογή ειδικών διατάξεων, προς όφελος όλων αλλά και των οικονομικών της υγείας.
Τελικά, ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους; Θα ακολουθήσει το Υπουργείο την εφαρμογή του Νόμου υπό προϋποθέσεις, θα ακολουθήσει μια πολιτική εφαρμογής με πολλά παραθυράκια του νόμου, θα επιστρέψουμε και πάλι σε συνήθειες προ του 2008; Ας αναλογιστούν οι ιθύνοντες του Υπουργείου τις τρομακτικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που επιφέρει στο σύστημα υγείας.
Εμείς ως Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, υποστηρίζουμε σθεναρά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους όλη την ημέρα.
Είναι πράξη πολιτισμού και σεβασμού ο πολίτης να μην είναι αναγκασμένος να εισπνέει τον καπνό και τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχει.
Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους καθίσταται αυτονόητη πράξη της Πολιτείας και περιμένουμε την άρση των εξαγγελιών του Γ. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας