24 Σεπτεμβρίου 2023

Απάντηση του ΕΟΠΥΥ στον ΠΙΣ για τον αριθμό των συνταγώνΣύμφωνα με το άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης ορίζεται ότι: «Κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον συνταγογραφούντα ιατρό, το σύστημα ενημερώνει τον ιατρό για το κατά πόσον οι εξετάσεις που συνταγογραφεί βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου αριθμητικού ορίου. Όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους. Για τις εξετάσεις αυτές το παραπεμπτικό αναφέρει “δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο”».
Αυτή τη στιγμή στο σύστημα e-prescription o γιατρός μπορεί να δει άμεσα την ώρα που επιλέγει την κατηγορία εξέτασης, σε στήλες που εμφανίζονται στην οθόνη του, πόσο είναι το αριθμητικό όριο της ειδικότητας του καθώς και πόσες εξετάσεις από την κατηγορία έχουν γραφτεί για τον ασφαλισμένο. Επομένως έχει εφαρμοστεί η υποχρέωση ενημέρωσης που ορίζονταν στην υπουργική απόφαση και επιπρόσθετα ακόμα κι αν γίνει υπέρβαση του ορίου πριν την έκδοση του παραπεμπτικού βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα που ρωτάει αν ο γιατρός επιθυμεί την έκδοση του παραπεμπτικού. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ο συνταγογράφος γιατρός έχει τη δυνατότητα να εκδώσει το παραπεμπτικό που μπορεί να γίνει σε ιδιώτη πάροχο και στη συνέχεια να εκδώσει νέο που θα διενεργηθεί σε δημόσια δομή.
Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται αυτόματα από το σύστημα τόσο για τυπικούς όσο και για τεχνικούς λόγους και ειδικότερα:
Α) Για τυπικούς διότι στην υπουργική απόφαση δεν ορίζεται ότι τα παραπεμπτικά (ιδιωτικού/δημόσιου) θα διαχωρίζονται αυτόματα από το σύστημα.
Β) Για τεχνικούς διότι όπως προέκυψε από τις συνομιλίες μας με τους υπεύθυνους της εφαρμογής στην ΗΔΙΚΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολος αν όχι ανέφικτος ο διαχωρισμός σε πρώτο χρόνο των παραπεμπτικών.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία-διευκρίνιση.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας