24 Σεπτεμβρίου 2023

Χάος στα κέντρα υγείαςΓια «λειτουργικό χάος» έκανε λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων των κέντρων υγείας του νομού Λάρισας, Γιώργος Μπρισίμης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα κέντρα υγείας, με τους εργαζόμενους σε αυτά να προσπαθούν εκ των ενόντων και επιστρατεύοντας τη… δημιουργική τους φαντασία, να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες.

Επί ένα πεντάμηνο, από την 1η Ιανουαρίου, οπότε και τα κέντρα υγείας μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση που αποφάσισε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αποκόπηκαν από τα νοσοκομεία στα οποία μέχρι τότε ανήκαν και πέρασαν στην αρμοδιότητα των Υγειονομικών Περιφερειών, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι οριακή. Και τούτο, γιατί όπως αποδείχθηκε στην πράξη, δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία -δεν είχε ληφθεί μέριμνα για προϋπολογισμούς και πιστώσεις- προκειμένου στο μεταβατικό στάδιο που ακολούθησε να καλυφθούν οι ανάγκες των Κ.Υ. που ουσιαστικά έμειναν «μετέωρα» κάπου ανάμεσα στα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπρισίμης, είναι να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην προμήθεια υλικών, στο φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και στις πάσης φύσεως δαπάνες λειτουργίας.

Τα ελάχιστα υλικά τα οποία προμηθεύονται τα Κ.Υ. προέρχονται από τις αποθήκες των νοσοκομείων και παρέχονται με το σταγονόμετρο οπότε παρατηρείται μεγάλη έλλειψη υλικών. Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας σε Ελασσόνα, Φάρσαλα, Τύρναβο, Αγιά και Γόννους, έχουν αποδυθεί σε έναν καθημερινό αγώνα δρόμου, ώστε εκ των ενόντων και με την βοήθεια δημάρχων και τοπικών φορέων, να καλύψουν κάποιες από τις ελλείψεις αυτές, που μπορεί να είναι από γάζες μέχρι ορούς, αλλά, όπως επισημαίνεται, αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ αόριστον.

Παράλληλα, στους γιατρούς που απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας οφείλονται εφημερίες πέντε μηνών και στους εργαζομένους για το ίδιο διάστημα οφείλονται τα «νυχτερινά» και τα «εξαιρέσιμα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναφέρει ο κ. Μπρισίμης, δεν λείπουν και οι τραγελαφικές καταστάσεις, καθώς επί παραδείγματι, σε Κέντρο Υγείας του νομού υπάρχουν επαρκή ασθενοφόρα και προσωπικό για να τα στελεχώσει (σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ασθενοφόρα, αλλά όχι προσωπικό) ωστόσο, δεν μπορούν να κινηθούν διότι δεν είναι ασφαλισμένα. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι προμηθευτές δεν βάζουν βενζίνη στα ασθενοφόρα διότι δεν πληρώνονται. Οπότε βεβαίως τα ασθενοφόρα μένουν ακίνητα και πρέπει να παρέμβει το ΕΚΑΒ Λάρισας για να καλύψει τις ανάγκες.

Το δε χειμώνα, οι κατά τόπους δήμαρχοι ήταν αυτοί που συνέβαλαν ώστε να θερμαίνονται τα Κ.Υ. προκειμένου να μην… παγώσουν εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες που κατέφευγαν σε αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρισίμη, σε τρία ζήτημα συνοψίζεται το «ζωτικό» πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Κ.Υ.: έλλειψη υλικών, έλλειψη προσωπικού για την στελέχωση των ασθενοφόρων και έλλειψη γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων. «Ζωτικής σημασίας» κατά κυριολεξία, τόσο για τα ίδια, όσο βεβαίως και για τους πολίτες που καταφεύγουν σε αυτά προκειμένου να τύχουν των υπηρεσιών τους.

Σχετικά έχει ενημερωθεί εγγράφως η ηγεσία του υπουργείου για το πλέγμα των προβλημάτων και αναμένονται πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους.

«Υπό τέτοιες συνθήκες το γεγονός ότι διατυπώθηκε διαμαρτυρία πολίτου, ο οποίος προσέφυγε σε Κέντρο Υγείας του νομού, ότι δεν είχε γύψο μάλλον είναι σταγόνα στο ωκεανό, αφού τα ίδια τα Κ.Υ. φαίνεται ότι βρίσκονται στον… “γύψο”», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπρισίμης.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας