24 Σεπτεμβρίου 2023

Μειώστε το ΦΠΑ στα εμφυτεύσιμα ιατροτεχνολογικά προιόνταΜε αφορμή την συζήτηση που διεξάγεται για την αλλάγή των συντελεστών του Φ.Π.Α ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ) παρεμβαίνει επισημαίνοντας τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο, τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία που θα έχει ενδεχόμενη μείωση του Φ.Π.Α. στα εμφυτεύσιμα ιατροτεχνολογικά προίοντα και όχι η φημολογούμενη αύξησή του.

Τα εμφυτεύσιμα ορθοπεδικά υλικά χρησιμοποιούνται σε πληθώρα περιστατικών ορθοπεδικών και τραυματολογικών καθώς και σε πλήθος άλλων επεμβάσεων που διεξάγονται καθημερίνα στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. καθώς και στις Ιδιωτικές κλινικές. Σήμερα στα ειδικά αυτά υλικά τα οποία εμφυτεύονται στους ασθενείς προστίθεται Φ.Π.Α. 13%, τον οποίο καλείται να πληρώσει το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΟΠΥΥ και φυσικά τα Νοσοκομεία. Στις δε Ιδιωτικές κλινικές αυτόν τον Φ.Π.Α τον επιβαρύνονται είτε οι ασθενείς εξ’ολοκλήρου, είτε οι Ιδιωτικές ασφάλειες είτε ένα μέρος του ο ΕΟΠΥΥ στο ποσοστό συμμετοχής του.

Αυτό που προτείνουμε είναι τα εμφυτεύσιμα ορθοπεδικά υλικα που χρησιμοποιούνται στα Δημόσια Νοσοκομεία αλλά και στις Ιδιωτικές κλινικές να χαρακτηριστούν είδη πρώτης ανάγκης όπως και τα φάρμακα και να επιβαρυνθούν με τον νέο χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. Ακόμα και εαν υπάρχει κάποιος που δεν τα θεωρεί είδη πρώτης ανάγκης, ας λάβει υπόψη του ότι αυτή η μείωση θα «ελαφρύνει» σημαντικά τις ετήσιες δαπάνες για την Υγεία, τουλάχιστον κατά 3- 5 εκατομύρια ευρώ. Ενδεχόμενη αύξηση απο το 13% στο 18% θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και για τους προμηθευτές των υλικών αυτών αλλά σίγουρα θα επιβαρύνει τις δαπάνες για την Υγεία και κατ’επέκταση τον ήδη επιβαρυμένο κρατικό προυπολογισμό κατά 5 – 7 εκατομύρια ευρώ.

Είναι σημαντικό να μειωθεί ο Φ.Π.Α. των εμφυτεύσιμών ορθοπεδικών υλικών για να ωφεληθεί πρωτίστως το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο μειώνοντας τα πραγματικά ταμειακά του έξοδα σε μια περίοδο όπου το κάθε ευρώ που εξοικονομείται μετράει.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας