24 Σεπτεμβρίου 2023

Αύξηση του καρκίνου στον Βόλο μετά το 2005Τα τελευταία 20 χρόνια αυξάνονται οι ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Νοσοκομείο Βόλου ενώ σταδιακά μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών γενικότερα, λόγω της ανάπτυξης της ιατρικής αλλά και της φαρμακολογίας.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο για την πορεία του Νοσοκομείου Βόλου τα 110 χρόνια της λειτουργίας του, που παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στο χώρο του αμφιθεάτρου του Αχιλλοπούλειου. Το βιβλίο έχει τίτλο «Διερευνώντας το Νοσοκομείο Βόλου, Ιατρικά και Κοινωνικά χαρακτηριστικά της πορείας του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου κατά την περίοδο 1903-2013 (110 χρόνια)» και το έχουν γράφει ο χειρούργος Γιάννης Κωστής και ο δρ. Κοινωνιολόγος Βασίλης Ντακούμη.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι συγγραφείς αλλά και το μέλος του επιστημονικού συμβουλίου, παθολόγος Χαρ. Μάνδρος ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Θ. Λιούπης. Όπως τονίστηκε, στόχος του βιβλίου είναι να αποτελέσει πηγή πληροφοριών και μελέτης για ερευνητές αλλά και απλούς πολίτες και φυσικά να καταγραφούν επιστημονικές εμπειρίες ετών, γιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου, όλα τα χρόνια λειτουργίας του. Στο βιβλίο εμπεριέχονται επίσης δημογραφικά, κοινωνικά και ιατρικά στοιχεία.

Συμπεράσματα από τη μελέτη των ιατρικών στοιχείων

Τα 110 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου νοσηλεύτηκαν 102.951 ασθενείς, ενώ διερευνήθηκε ένα δείγμα 5.147 ατόμων με βάση την ηλικία, το φύλο, την καταγωγή, το επάγγελμα, την πάθηση, τις ημέρες νοσηλείας, την πορεία της ασθένειας κλπ.

Κάποια ενδεικτικά αποτελέσματα της έρευνας είναι μεταξύ άλλων η αύξηση των νοσηλευομένων γυναικών με τα χρόνια, η συνεχής αύξηση της μέσης ηλικίας των νοσηλευομένων, η μείωση του χρόνου νοσηλείας λόγω της ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης, η μείωση των λοιμώξεων από ασθένειες που για την ώρα έχουν εξαφανιστεί (ευλογιά, ελονοσία κλπ), αύξηση τω νοσηλειών από καρκίνο ειδικά με το 2009. Ενδεικτικά το 1995 και το 2005 το 10-11% του δείγματος των ασθενών αφορούσε τα νεοπλάσματα, ενώ το 2013 άγγιξε το 24%.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας