9 Ιουνίου 2023

Κουρουμπλής: Πίσω από τις πιέσεις για τα γενόσημα βρίσκονται συμφέροντα πολυεθνικών

Για τη διαπραγμάτευση, τη στάση των δανειστών, την αντίδραση της κυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό, στο vima fm.

Ο υπουργός τόνισε ότι πίσω από τις πιέσεις που ασκούνται κατά της διείσδυσης των γενοσήμων κρύβονται τα συμφέροντα των πολυεθνικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν είσαι σε μία τέτοια φάση, κρίνεις εκείνη τη στιγμή και κάνεις επιλογές. Στη ζωή υπάρχουν και ρήξεις. Λένε σε μένα, η τρόικα: ‘’Σπρώξτε τη διείσδυση των γενοσήμων’’ και τώρα που πάω να το κάνω στη πράξη, μου λένε άλλα και αυτό μου δίνει την αίσθηση ότι πίσω παίζονται άλλα συμφέροντα, των πολυεθνικών εταιρειών, του πρωτότυπου φαρμάκου, και να λένε στην Ελλάδα ‘’κάν’ το’’. Αλλά μέχρι τώρα δεν άκουσα να πουν ‘’δεν θα πληρωθείτε, δεν θα πάρετε τη δόση, αν δεν προωθήσετε τα γενόσημα’’. Αυτό γίνεται σε όλη την οικονομία. Φοβούμαι ότι δεν είναι ειλικρινείς σε αυτά που λένε. Έχω δεχτεί πιέσεις από διάφορες πλευρές, αλλά έχω δεχτεί τις πιέσεις αυτές στο επίπεδο το τεχνικό, που γίνονται συναντήσεις».

«Όταν υπάρχουν εταιρείες με τζίρο 300-400 εκατ. ευρώ, δύο στην Ελλάδα, λέτε να ασκούν φιλανθρωπία και να μην παρουσιάζουν κέρδη; Αυτοί οι πρόθυμοι με έδωσαν στην τρόικα προχθές. Είπα ότι ‘’ο γιατρός, όταν γράφει γενόσημο, δεν έχει δικαίωμα ο φαρμακοποιός να το αλλάξει’’. Στις χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να υπάρχει και δραστική ουσία και εμπορική. Αυτά τα δύο πράγματα είπα και με έδωσαν στην τρόικα και τώρα μου ζητάει εξηγήσεις η τρόικα. Κάποιοι με δώσανε, υπάρχουν στην Ελλάδα από την εποχή των Θερμοπυλών. Υπήρχαν και Λεωνίδες και Εφιάλτες. Αυτούς τους κυρίους μεθαύριο που θα τους δω, θα ζητήσω rebate με βάση τη φορολογική δήλωση πού κάνουν οι εταιρείες τους στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν και ο πρωθυπουργός νομίζω ότι έχει τη εμπιστοσύνη όλων μας, όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Μπορεί να υπάρχουν συνάδελφοι και σύντροφοι βουλευτές που έχουν μία άποψη. Δημοκρατία έχουμε, δεν είμαστε κανένας λόχος εφόδου, λένε και κάποια άποψη. Τι σημαίνει αυτό, αμφισβητούν τον πρωθυπουργό με αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει, δεν ήρθε για να φύγει».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο κ. Κουρουμπλής είπε: «Δημοψήφισμα δεν ήταν κι αυτό πού έγινε στις 25 Ιανουαρίου; Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού λέει ‘’διαπραγματευτείτε, αλλά μην κάνετε πίσω’’. Το λέει, το εισπράττω αυτό».

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας