3 Οκτωβρίου 2023

Καινοτόμες δράσεις στο σχολείο και βιωματική γνώση: προάγοντας την μη-βίαιη επικοινωνίαΤο ΚΕΔΕ (Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη) σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος, Αττικής και το Ίδρυμα Friedrich Ebert διοργάνωσε ημερίδα την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 με θέμα: «Καινοτόμες δράσεις στο σχολείο και βιωματική γνώση: προάγοντας την μη-βίαιη επικοινωνία».
Στην ημερίδα 18 εκπαιδευτικοί, δασκάλες, δάσκαλοι, καθηγήτριες, καθηγητές. διευθύντριες/ντές σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι σταδιοδρομίας, παρουσίασαν το έργο που έχουν αναπτύξει στο πεδίο των καινοτόμων δράσεων και της βιωματικής γνώσης.
Στην ημερίδα συμμετείχε επίσης και έκανε ομιλία ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός ο ίδιος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα εκπαίδευσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη βίας.

DSC05288

Οι εισηγήσεις αφορούσαν συγκεκριμένους τρόπους βιωματικής διδασκαλίας διαφορετικών μαθημάτων, εφαρμόζοντας την μη βίαιη επικοινωνία, την κιναισθητική εκπαίδευση, την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών και την αποδοχή της διαφορετικότητας . Επιπλέον, αναδείχθηκαν καινοτόμες δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία, όπως η σχολική διαμεσολάβηση ως πρακτική πρόληψης της σχολικής βίας, η αρμονική συνύπαρξη σε πολυπολιτισμικό σχολείο και σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στη φυλακή, η ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημιουργικότητα των παιδιών στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών.

Η ημερίδα «Καινοτόμες δράσεις στο σχολείο και βιωματική γνώση: προάγοντας την μη-βίαιη επικοινωνία» οργανώθηκε στο πλαίσιο του βιωματικού επιμορφωτικού προγράμματος του ΚΕΔΕ «Επικοινωνία Δίχως Βία για Σχολεία Δίχως Βία» που συνεχίζεται για τέταρτο χρόνο, για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έχουν οργανωθεί ημερίδες, τα βιωματικά σεμινάρια «Καταπολεμώντας τον φασισμό μέσα μας και έξω από μας», έχει δημιουργηθεί Δίκτυο για τη Σχολική Διαμεσολάβηση, έχει βασιστεί το πρόγραμμα που υλοποιείται 3 χρόνια στις γυναικείες και στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού «Επικοινωνία Δίχως Βία-Η Δύναμη Είναι Μέσα Σου».

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας