24 Σεπτεμβρίου 2023

Μεσογειακή Διατροφή: Μια πολιτιστική κληρονομιά Ο ρόλος των συμπληρωμάτων στην καθημερινότητα μαςΓράφει η Άννα Σταυράκη

Τη μεγαλύτερη επίδραση στον οργανισμό μας και την πορεία μας απέναντι στην υγεία ή την αρρώστεια έχει η διατροφή μας και όχι τα γονίδιά μας όπως βεβαιώνει η καθηγήτρια του Χαροκοπείπου Πανεπιστημίου κα Μαρία Σκουρολιάκου. Οπως τόνισε η κα Σκουρολιάκου η τροφή μας αποδομείται τα θρεπτικά συστατικά της είναι τα δομικά μας υλικά. Η διατροφή μας επηρεάζει τα γονίδια και όχι το αντίστροφο. Οπως βεβαιώνει και η κα Χριστινα Κωστάρα διατροφολόγος διαιτολόγος, η διατροφή είναι υπεύθυνη για τα δέκα προς ένα ψυχικά νοσήματα.

Μόνο τα Ω3 λιπαρά και μάλιστα αυτά που βρίσκονται σε παστά ψάρια όπως η σαρδέλα και η ρέγγα δίνουν τόσο μεγάλη δύναμη και υγεία στον οργανισμό για να πολεμήσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και τον καρκίνο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι 5 μερίδες στη διατροφή μας περίπου 600 γρ ημερησίως. Το ελαιόλαδο το κρασί και το ψωμί είναι κοινό σε όλες τις μεσογειακές χώρες αλλά στην Κρήτη υπάρχει ακόμα καλύτερη διατροφή από τα άγρια χόρτα που έχουν περισσότερες και καλύτερες ουσίες και επειδή τα ζώα βοσκούν στην ύπαιθρο ακόμα και οι κότες που δεν τρώνε καλαμπόκι αλλά χόρτα και σκουλήκια έχουν πιο υγιεινά αυγά και κρέας.
Μετά την παρουσίαση της μελέτης «Μεσογειακή διατροφή: Τα οφέλη, το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον» η καθ. Μ. Σκουρολιάκου η οποία είχε την επιστημονική επιμέλεια της μελέτης μεταξύ άλλων τόνισε «η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε τροφές φυτικής προέλευσης και κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει: υψηλή ποσότητα και συχνότητα: λαχανικών (ως σαλάτα ή μαγειρεμένη τροφή) και φρούτων, υψηλή ποσότητα και συχνότητα: δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και οσπρίων, τακτική χρήση (ως βασική πηγή λίπους) ελαιόλαδου, μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών, χαμηλή πρόσληψη: γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, γλυκών, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ιδιαίτερα κρασί) (για κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους, κυρίως στη διάρκεια οικογενειακών γευμάτων). Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου δηλαδή του αθροίσματος των παραγόντων κινδύνου μεταβολικής αιτιολογίας για καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη. Βασικές ψηφίδες αυτού του παζλ είναι η κοιλιακή παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης Μία σειρά μελετών δείχνει ότι μία χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, τροποποιημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή υπήρξε αποτελεσματική στη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής από ενήλικες και παιδιά στις μεσογειακές χώρες έχει αναφερθεί ότι είναι χαμηλή έως μέση και επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς, γονεϊκούς παράγοντες και παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν τροποποιημένα τρόφιμα, λειτουργικά τρόφιμα, συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ένζυμα, φυσικά έλαια) με θρεπτική ή φυσιολογική επίδραση, των οποίων ο σκοπός είναι να συμπληρώνει την κανονική διατροφή. Αποκαθιστούν τις διατροφικές ελλείψεις ή διατηρούν την επαρκή πρόσληψη κάποιων θρεπτικών συστατικών μειώνουν τον κίνδυνο παθήσεων που δεν σχετίζονται με έλλειψη θρεπτικών συστατικών [“non-deficiency”] (π.χ. καρκίνος, καρδιαγγειακή νόσος) με στόχο την προώθηση της καλής υγείας (π.χ. συμπτώματα στρες). Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι ο στόχος μας είναι: η Υγιεινή διατροφή. Προτεραιότητα μας ο εντοπισμός των κατάλληλων πηγών υγιεινής διατροφής και η κατανόηση της ωφέλειας τους. Και φυσικά να μην μείνουμε στην κατανόηση αλλά να τα συμπεριλάβουμε στη ζωή μας! Το μυστικό της επιτυχίας είναι απλά να ξεκινήσουμε !»
Στη «Μελέτη των Επτά Χωρών» αναφέρθηκε κατά την τοποθέτηση της η Άρτεμις Σιμοπούλου M.D, Πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας (The Center for Genetics, Nutrition and Health) – Ουάσιγκτον, ΗΠΑ η οποία μεταξύ άλλων τόνισε «Η έρευνα επικεντρώθηκε στη διατροφή και στη πιθανή σύνδεσή της με τη στεφανιαία νόσο. Η επί 5 χρόνια μελέτη έδειξε ότι οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στην Ελλάδα, στην Ιαπωνία και στην Ιταλία είναι σε χαμηλότερα επίπεδα συγκρινόμενα με άλλες χώρες. Η Μελέτη των Επτά Χωρών σχεδιάστηκε για να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις αναφορικά με την ύπαρξη των λιπαρών οξέων στη διατροφή. Μετά από 5 –15 έτη παρακολούθησης, το ποσοστό θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο στη νότια Ευρώπη ήταν 2 έως 3 φορές χαμηλότερο σε σχέση με τη βόρεια Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, στην περιοχή της Κρήτης, ήταν πολύ χαμηλότερη συγκρινόμενη με τις άλλες εννέα περιοχές της Νότιας Ευρώπης. Αυτά τα ευρήματα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός της Κρήτης θεωρείται ότι έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στο Δυτικό κόσμο, αν και ο μέσος όρος της χοληστερίνης στον πληθυσμό της Κρήτης ήταν παραπλήσιος με τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία στη διατροφή της Κρήτης που προσδίδουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής; Σίγουρα δεν είναι τα χαμηλά ποσοστά της χοληστερίνης. Μία σειρά μελετών έγινε για να αξιολογηθεί η διατροφική σύνθεση της Κρητικής διατροφής αναφορικά με την παρουσία αντιοξειδωτικών, Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων».

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας