24 Σεπτεμβρίου 2023

Ορατός ο κίνδυνος διακοπής προμηθειών στα νοσοκομείαΜε αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με την διόγκωση των οφειλών των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. καθώς και των Ιδιωτικών Κλινικών και την συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.) παρεμβαίνουν επισημαίνοντας καίρια ζητήματα για την σωστή ενημέρωση του κοινού και αποσαφήνιση της κατάστασης.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. προχώρησαν σε πλήρη διακοπή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν συσσωρευτεί οφειλές Νοσοκομείων με συνολικά 14 – 16 μήνες καθυστέρηση! Είναι εσφαλμένη η αντίληψη και η αναφορά στα Μέσα Ενημέρωσης ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ αφορούν τους 3 – 4 τελευταίους μήνες. Η ουσιαστική διαφορά, είναι ότι το διάστημα προ του Δεκεμβρίου 2014, υπήρχε μια σχετικά καλή ροή πληρωμών χωρίς βέβαια να εξοφλούνται οι οφειλές, ενώ το τελευταίο τετράμηνο μιλάμε για συνθήκες ανεπίσημης «στάσης πληρωμών».

Για να γίνει απόλυτα κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι κάτωθι παράμετροι:

• «Κούρεμα» Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου το 2012, το οποίο πρακτικά έθεσε εκτός αγοράς πολύ μεγάλο αριθμό προμηθευτών και όσοι προμηθευτές παρέμειναν αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα ρευστότητας
• «Cash in Advance payment» δηλαδή προ-πληρωμή του εμπορεύματος που απαιτούν οι Οίκοι του εξωτερικού
• Πληρωμή ΦΠΑ ο οποίος είναι ανείσπρακτος

Ακόμα και οι Ιδιωτικές Κλινικές έχουν περάσει σε μια ιδιότυπη «στάση πληρωμών» προς τους προμηθευτές, κυρίως λόγω της μη είσπραξης των όσων τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ. Το αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση παραμένει το ίδιο, οι προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι.

Θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα μέλη των Συλλόγων μας – και όχι μόνο – θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να διακόψουν την προμήθεια των ειδών που εμπορεύονται προς τα Νοσοκομεία. Είναι προφανές ότι μέχρι σήμερα όλα τα μέλη μας με την συνεχή και απρόσκοπτη προμήθεια Ιατροτεχνολογικών προϊόντων στηρίζουν το Ε.Σ.Υ. και την ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων.
Είναι κρίσιμο – και το σημειώνουμε με έμφαση – ότι, για να αποφύγουμε μια γενικευμένη απουσία υλικών από την αγορά, θα πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσουν τα Νοσοκομεία άμεσα σε πληρωμές προς τους προμηθευτές

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας