24 Σεπτεμβρίου 2023

Η Εκστρατεία «Αναπνέω» συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά σε όλη την Ελλάδα μαζί με Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεωνΗ εκστρατεία «Αναπνέω», μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), συνεχίζει τις επιτυχημένες δράσεις της για δεύτερη χρονιά. Φέτος αποτελεί έναν από τους επίσημους υποστηρικτές του ΣΕΓΑΣ και συμμετέχει στους αγώνες δρόμου που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Ομάδα από γιατρούς και ασθενείς θα λάβει μέρος τόσο στους αγώνες Run Greece, που πραγματοποιούνται σε επτά πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όσο και στον Ημιμαραθώνιο και στο Μαραθώνιο της Αθήνας. Παράλληλα, μέσα από ειδικό περίπτερο θα πραγματοποιηθούν δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλους τους αγώνες.

Πρώτος σταθμός της εκστρατείας είναι το Ηράκλειο Κρήτης στις 26 Απριλίου, όπου η ομάδα «Αναπνέω» θα περιμένει το κοινό του Ηρακλείου στην Πλατεία Ελευθερίας από τις 10:00 έως τις 13:00. Επόμενος σταθμός είναι ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας (3 Μαΐου) και ακολουθούν τα Ιωάννινα (10 Μαΐου) και η Καστοριά (17 Μαΐου). Τον Ιούνιο η εκστρατεία θα επισκεφθεί τα Κύθηρα και θα συνεχίσει τη διαδρομή της στην Αλεξανδρούπολη (27 Σεπτεμβρίου) και στην Πάτρα (11 Οκτωβρίου), καταλήγοντας στο Μαραθώνιο της Αθήνας (8 Νοεμβρίου).

Η εκστρατεία «Αναπνέω» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Η εκστρατεία ως επίσημος υποστηρικτής του ΣΕΓΑΣ, προβάλει ιδιαίτερα την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αγωγής στους ασθενείς από εξειδικευμένους πνευμονολόγους, ώστε να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής τους.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία. Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας1. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Χαρακτηριστικό είναι πως η ΧΑΠ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ1. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας