21 Μαρτίου 2023

Ευρωπαϊκή Καμπάνια ‘Ex-Smokers are Unstoppable’: Εγγραφείτε στη νέα, βελτιωμένη εφαρμογή iCoach και κινητοποιήστε τον εαυτό σας να διακόψει το κάπνισμα σήμερα

Ένας στους τρεις σε περισσότερους από 431.000 εγγεγραμμένους χρήστες προηγούμενων εκστρατειών διέκοψαν το κάπνισμα με το πέρας τριών μηνών χρήσης της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής iCoach. Με νέες και βελτιωμένες λειτουργίες, η  ανανεωμένη εφαρμογή, που λειτουργεί τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε φορητές συσκευές  θα μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερους καπνιστές να σβήσουν το τελευταίο τους τσιγάρο.

Με την διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η εκστρατεία  ‘Exsmokers are Unstoppable’ ενθαρρύνει τους καπνιστές να ξεκινήσουν μια προσωπική προσπάθεια και να στραφούν σταδιακά και σταθερά προς ένα πιο υγιή και απαλλαγμένο από το κάπνισμα τρόπο ζωής.

Με πρώτη παρουσίαση το 2011, η καμπάνια ‘ExSmokers are Unstoppable’ δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει νέους ηλικίας 24-35 χρονών σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν το κάπνισμα. Η καμπάνια συνεχίστηκε επιτυχημένα το 2012 και το 2013, ενώ επανέρχεται το 2015, πιο αποφασιστικά από ποτέ με σκοπό  να βοηθήσει τους νέους να εγκαταλείψουν το κάπνισμα και να προωθήσει τα πολλά πλεονεκτήματα ενός τρόπου ζωής χωρίς καπνό. Καλύτερη υγεία και ευημερία, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής  περιμένει όσους αποφασίσουν να διακόψουν το κάπνισμα. Επιπλέον, πέρα από το όφελος του ποιοτικού χρόνου ζωής για τους πρώην καπνιστές, η διακοπή  του καπνίσματος απαλλάσσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και τις οικονομίες  από την οικονομική επιβάρυνση που ενέχει. Το συνολικό κόστος του καπνίσματος σε παροχές υγείας στις κοινωνίες τις  Ε.Ε. εκτιμάται στα 544€ δις το 2009.

 Κάνοντας λόγο γιατί η μάχη κατά του καπνίσματος είναι τόσο σημαντική για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, δήλωσε: «Σχεδόν 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ε.Ε. από αίτια που σχετίζονται με το κάπνισμα. Πιο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν συνολικά από τα τσιγάρα παρά από τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, το  έγκλημα και τη χρήση ναρκωτικών μαζί. Για αυτό το λόγο έχω δεσμευτεί να ενισχύσω τη δράση της Ε.Ε. στη μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα σε όλη την Ε.Ε. μέσω της νομοθεσίας,  της καμπάνιας ‘Exsmokers are Unstoppable’ και την συνεργασία των Κρατών-Μελών, της κοινωνίας των πολιτών και άλλους διεθνείς εταίρους.»

  iCoach: το ψηφιακό σύστημα υποστήριξης που κινητοποιεί τους χρήστες

Η τελευταία καμπάνια Exsmokers are Unstoppable ξεκινά με το λανσάρισμα του βελτιωμένου iCoach, της ψηφιακής εφαρμογής  που λειτουργεί τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε φορητές συσκευές με λογισμικό Apple και Android στις 23 γλώσσες των 28 χωρών μελών.  Το iCoach διατίθεται δωρεάν και είναι εύκολα προσβάσιμο σε όσους επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν.

 Το iCoach 2015 έχει πλέον πιο μοντέρνα εμφάνιση και αισθητική, και φιλική στην χρήση πλοήγηση, καθώς και επιπρόσθετες λειτουργίες χρήστη και συγκεκριμένα μια λειτουργία κινητοποίησης. Το εργαλείο αυτό συνεχίζει να καθοδηγεί τους χρήστες μέσα από 5 διαδοχικές φάσεις διακοπής του καπνίσματος, αλλά πλέον ενσωματώνει μερικές προσωπικές, σταδιακές προκλήσεις. Για παράδειγμα:

·         Διατηρεί ιστορικό του πόσα τσιγάρα κάπνισε κάποιος την ημέρα, καθώς ο χρήστης μπορεί να υποτιμήσει τη συνήθειά του (για καπνιστές στο στάδιο 2)

·         Αναβάλει το «καλύτερο» τσιγάρο της ημέρας 10 φορές για 10 λεπτά και έπειτα για 20 λεπτά (για καπνιστές στο στάδιο 3)

·         Προτρέπει το χρήστη να αφήσει τα τσιγάρα στο σπίτι όταν αυτός χρειάζεται να κάνει κάποια μικρή δουλειά εκτός σπιτιού (για καπνιστές στο στάδιο 4)

 Αυτές οι προκλήσεις επιτρέπουν στους χρήστες να θέτουν στον εαυτό τους μικρούς, εφικτούς στόχους, οι οποίοι όταν επιτευχθούν, τους ενθαρρύνουν να προσπαθήσουν περισσότερο  και να κερδίσουν τον έλεγχο επί της συνήθειας τους.

 «Η ερευνά μας πάνω σε διάφορα μοντέλα αλλαγής συμπεριφοράς, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε το βαθμό επιρροής πρέπει να μοιράσουμε την πορεία προς έναν τρόπο ζωής απελευθερωμένο από το κάπνισμα σε μικρότερα βήματα με ενδιάμεσους, εφικτούς στόχους. Για κάποιον που σκέφτεται ελάχιστα να διακόψει το κάπνισμα, το να εστιάσει  άμεσα στον τελικό στόχο είναι πραγματικά ακατόρθωτο», εξηγεί ο Steven De Peuter της BrandNewHealth, συνεργάτης της εκστρατείας που ανέπτυξε την πλατφόρμα του iCoach. «Για παράδειγμα οι καπνιστές που βρίσκονται σε αυτό το προ-διερευνητικό στάδιο, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 3% των εγγεγραμμένων χρηστών, παρόλο που είναι εμφανώς δύσκολο να προσεγγιστούν παραμένουν ένας βασικός στόχος της εκστρατείας. Ευελπιστούμε ότι οι νέες προκλήσεις θα τους δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο».

Η εφαρμογή iCoach θα επιβραβεύσει τις επιτυχημένες προσπάθειες με αντίστοιχα μηνύματα. Αυτά τα ενθαρρυντικά μηνύματα, οι αναβαθμίσεις σε ‘πραγματικό χρόνο’ σχετικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων χρηστών κάθε χώρας σε κάθε στάδιο, ο συνολικός αριθμός  προκλήσεων που ολοκληρώθηκαν και οι πιθανότητες προόδου στο νέο στάδιο θα βοηθήσουν στην κινητοποίηση των χρηστών του iCoach και στο να αισθανθούν μέρος μιας ισχυρής κοινότητας. Οι χρήστες του iCoach θα προσκληθούν να μοιραστούν τις προσπάθειες  τους και την προσωπική τους επιτυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύοντας τη συγκινησιακή διάσταση της εκστρατείας η οποία αποδεδειγμένα αύξησε την επιρροή των αντικαπνιστικών εκστρατειών σε όλες τις κοινωνικο-οικονομικές ομάδες.

  Βάλτε ένα στόχο για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και οι εταίροι του οργανώνουν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και για την προσπάθεια μείωσης των καταναλωτικών προϊόντων καπνού σε όλο τον κόσμο. Γιατί να μην λάβετε και εσείς μέρος στην εφαρμογή iCoach από σήμερα και να βάλετε τον πρώτο σας στόχο για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος;

 

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας