24 Σεπτεμβρίου 2023

Ρευματικές παθήσεις: Ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα-25% των απουσιών από την εργασία οφείλονται στις ρευματικές παθήσειςΤο Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ.), σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας, πραγματοποιεί την 23η Ημερίδα Ενημέρωσης του Κοινού με θέμα «Ρευματικές Παθήσεις: Ένα Μεγάλο Κοινωνικό Πρόβλημα» την Κυριακή 26 Απριλίου και ώρα 18:30 στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΚΑΛΥΨΩ (Γρηγορίου Λαμπράκη 9). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη .

H ενημέρωση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις είναι επιβεβλημένη διότι με βάση τα ευρήματα πανελλήνιων ερευνών του Ε.Ι.ΡΕ.:
1. Οι ρευματικές παθήσεις (δηλ. οι μη τραυματικές παθήσεις των αρθρώσεων, μυών, τενόντων τενόντων, οστών και σπονδυλικής στήλης) είναι πολύ συχνές, αφού 2.500.000 Έλληνες εμφανίζουν κάποια ρευματική πάθηση
2. Οι ρευματικές παθήσεις, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, αποτελούν τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας μας, δηλαδή στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών, το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται για το:
• 40% όλων των χρόνιων προβλημάτων υγείας
• 50% της μακροχρόνιας σωματικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.)
• 25% των απουσιών από την εργασία και
• 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων
3. Σήμερα, οι ρευματικές παθήσεις και οι δυσμενείς τους επιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με δύο προϋποθέσεις, που μπορεί να εξασφαλιστούν με ενημέρωση του κοινού, την έγκαιρη διάγνωση και την ορθή θεραπευτική παρέμβαση.
4. Όμως οι Έλληνες ασθενείς δεν είναι χρήστες αυτών των δυνατοτήτων διότι καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν τους ειδικούς γιατρούς, δηλ. τους ρευματολόγους, με αποτέλεσμα τη μη ορθή διάγνωση και τη μη εφαρμογή σωστής θεραπείας και έτσι την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις ή/και σε άλλα όργανα, λειτουργικών διαταραχών ή και αναπηρίας. Το κύριο αίτιο της καθυστέρησης στην επίσκεψη σε ρευματολόγους είναι ότι 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις ούτε γνωρίζουν ότι θα πρέπει να επισκεφθούν ρευματολόγους όταν εμφανίζουν πόνο μη τραυματικής αιτιολογίας σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα.

Στην Ημερίδα ομιλητές θα είναι ο κ. Γεώργιος Καμπάκης, Ρευματολόγος, με θέμα «Ρευματικές Παθήσεις, τι είναι, ποιες είναι και ποια είναι τα συμπτώματά τους», η κα Μιχαέλα Μεράκου, Ρευματολόγος, με θέμα «Επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στους αρρώστους, στο κοινωνικό σύνολο και στην εθνική οικονομία» και ο κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος, Ρευματολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ε.Ι.ΡΕ., με θέμα «Πρόληψη και θεραπεία των ρευματικών παθήσεων».

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας