29 Σεπτεμβρίου 2023

Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγήΗ διάθεση του φαρμάκου πρέπει πάντα να γίνεται από τον επιστήμονα υγείας φαρμακοποιό στο φαρμακείο.
Επ’ αφορμής της από 14/4/2015 επιστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προς τον Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή, στην οποία εκφράζοντας τη θλίψη για τον θάνατο 44χρονου ασθενή στο Ηράκλειο που πήρε αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή εξετέθη η αναγκαιότητα υποχρεωτικής συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, ο ΙΣΑ επαναδιατυπώνει την πάγια και κρίσιμη θέση του, ώστε κανένα φάρμακο να μη δίδεται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης των ποινών για τους παραβάτες του νόμου.
Ο ΙΣΑ τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων αποζημιουμένων ή μη αποζημιουμένων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), σε αντίθετη δε περίπτωση η παράβαση πρέπει να επισύρει ποινές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Βεβαίως η διάθεση των φαρμάκων πρέπει πάντα να γίνεται από τους επιστήμονες υγείας φαρμακοποιούς μέσω των φαρμακείων τους.
Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας, θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να θεσπιστεί νομοθετικά η επιβολή ποινών, ώστε να μη χορηγείται οποιοδήποτε φάρμακο, χωρίς ιατρική συνταγή, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας