21 Μαρτίου 2023

Πλαφόν στους ασφαλισμένους και όχι στους γιατρούς προτείνουν οι γιατροί της Θεσσαλίας

«Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κάνει τη δουλειά του στις πλάτες των γιατρών, που για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται τα κορόιδα της υπόθεσης», διαμαρτύρονται

«Αποψή μας είναι ότι το οικονομικό πλαφόν πρέπει να ορισθεί στον κάθε ασφαλισμένο και όχι στο γιατρό (ετήσια πίστωση συγκεκριμένου ποσού σε κάθε ασφαλισμένου στην ηλεκτρονική του κάρτα για επισκέψεις και εξετάσεις)».

Με μια ριζοσπαστική πρόταση που εμπλέκει και τον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ στη διαδικασία διαχείρισης του κεφαλαίου του για ιατροφαρμακευτική κάλυψη και διαγνωστικές εξετάσεις, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (ΙΣΜ) προσεγγίζει το ζήτημα με το ανώτατο όριο εξετάσεων ανά πάροχο σε εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος χαρακτηρίζει «απαράδεκτο, προσβλητικό και καταστροφικό για τους προαναφερόμενους ιατρούς να μην έχει καθοριστεί το πλαφόν ανά πάροχο για εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων για το 2015. Εχοντας ζήσει την οδυνηρή και άδικη απόφαση γνωστοποίησης εκ των υστέρων (Δεκέμβριος 2014) του πλαφόν για το 2014, παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και φέτος το ίδιο έργο, μετά την γνωστοποίηση επισήμως πλέον από τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι δεν έχει καθοριστεί πλαφόν εξετάσεων ανά πάροχο για το έτος 2015, εκ των προτέρων(…)

Καλούνται οι συμβεβλημένοι εργαστηριακοί και κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί να εκτελούν εξετάσεις ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (με τιμές που καθορίσθηκαν το 1991 και έκτοτε δεν αυξήθηκαν), χωρίς να έχουν θεσπιστεί οι κανόνες εκ των προτέρων, όπως οφείλει μια ευνομούμενη πολιτεία, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, χωρίς να γνωρίζουν το ποσό που τελικά θα πληρωθούν στο τέλος του χρόνου. Ετσι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κάνει τη δουλειά του μια χαρά στις πλάτες των ιατρών, που για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται τα κορόιδα της υπόθεσης».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει γνωστοποιήσει την άποψή του ότι είναι κατ’ αρχήν αντίθετος στην καθιέρωση οποιουδήποτε πλαφόν στην άσκηση της Ιατρικής, που ουσιαστικά είναι ισοπεδωτική.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, καταθέτει συγκεκριμένη θέση για το πλαφόν και προτείνει «ότι το οικονομικό πλαφόν πρέπει να ορισθεί στον κάθε ασφαλισμένο και όχι στο γιατρό (ετήσια πίστωση συγκεκριμένου ποσού σε κάθε ασφαλισμένου στην ηλεκτρονική του κάρτα για επισκέψεις και εξετάσεις). Επίσης θεωρούμε απαραίτητο ότι πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος είναι απαράδεκτος και κατώτερος των αναγκών. Ως προσωρινό μέτρο, αναγνωρίζοντας την οικονομική δυσκολία και την κατάσταση που επικρατεί, εάν πρόκειται να τεθεί πλαφόν δαπανών στην εκτέλεση εξετάσεων δεν πρέπει να είναι ανά Περιφέρεια, ανά Νομό και ανά πάροχο, αλλά ανά Περιφέρεια, ανά Νομό, ανά ειδικότητα γιατρού και ανά γιατρό. Ο λόγος είναι ότι το πλαφόν αυτό καθορίζεται με βάση τον κύκλο εργασιών των προηγούμενων ετών του κάθε παρόχου, το οποίο αποδεικνύεται άδικο για νεώτερους ιατρούς που δεν είχαν πολύ εργασία και για ιατρούς οι οποίοι δεν υπερέβαλαν στην εκτέλεση εξετάσεων. Επί πλέον ο πάροχος δεν είναι αναγκαστικά γιατρός, αλλά μπορεί να είναι επιχειρηματίας άσχετος με την ιατρική, ο οποίος έχει στην επιχείρησή του ιατρούς, συνήθως υποαμειβόμενους».

Για όλους αυτούς τους λόγους, καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος κ. Ευθ. Τσάμης και ο Γεν. Γραμματέας κ. Ευαγ. Μαναβέλας, απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της για τα θέματα της Π.Φ.Υ. και να γνωστοποιήσει το πλαφόν ανά ιατρό, και όχι ανά πάροχο, για το έτος 2015, διαχωρίζοντας πλήρως την θέση της από απαράδεκτες πρακτικές του παρελθόντος που μας έπληξαν οικονομικά και μας εξόργισαν, όχι μόνο για την οικονομική πλευρά του προβλήματος, αλλά γιατί κυρίως είναι προσβλητικές προς τον ιατρικό κλάδο».

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας