30 Σεπτεμβρίου 2023

Επιδείνωση της υγείας όσων εργάστηκαν στην περιοχή κατάρρευσης των διδύμων πύργων στη Ν. ΥόρκηΣτις 16 Μαρτίου, δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Arthritis & Rheumatology μία μελέτη σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοανόσων νόσων σε διάφορες ειδικότητες ανθρώπων που εργάστηκαν στην περιοχή κατάρρευσης των δίδυμων πύργων (World Trade Center-WTC) στην Νέα Υόρκη, που ακολούθησε την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία αναφέρει στο άρθρο της η ιατρός Ρευματολόγος, Σταυρούλα Δικαίου. Προηγούμενες μελέτες σε αυτούς τους ανθρώπους έχουν δείξει αυξημένα ποσοστά αναπνευστικών νοσημάτων, όπως άσθμα και χρόνια βρογχίτιδα, όπως και μερικών τύπων καρκίνου. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που καταδεικνύει αυξημένο κίνδυνο και για αυτοάνοσα νοσήματα.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης αυτοανόσου νόσου κατά την διάρκεια της επόμενης δεκαετίας από το συμβάν αυξήθηκε περίπου 13% για κάθε μήνα που εργάστηκε κάποιος σε αυτό το χώρο. Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης υπολόγισαν ότι τα άτομα που εργάστηκαν 10 μήνες σε αυτό το χώρο παρουσίασαν αυτοάνοσα νοσήματα τρείς φορές περισσότερα από αυτούς που εργάστηκαν εκεί ένα μήνα. Το πιο συχνό συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα ήταν η ρευματοειδής αρθρίτιδα (37%) και ακολουθούν η ψωριασική αρθρίτιδα (22%), η φλεγμονώδης μυοσίτιδα (14%), ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (12%), το σκληρόδερμα (5%), το σύνδρομο Sjogren (5%), το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (3%) και η κοκκιωμάτωση Wegener (2%).

Συμπερασματικά, οι ερευνητές αυτοί καταδεικνύουν ότι η παρατεταμένη έκθεση στην περιοχή του WTC, ανεξαρτήτως από την οξεία έκθεση (εάν δηλαδή εκτέθηκαν αμέσως μετά την κατάρρευση των πύργων), είναι ένας σημαντικός προγνωστικός δείκτης για εμφάνιση συστηματικών αυτοανόσων νοσημάτων.

Είναι γνωστό ότι όσοι εργάστηκαν στην περιοχή “Ground Zero” εκτέθηκαν σε πληθώρα τοξικών ουσιών που υπήρχαν στην σκόνη ή στα συντρίμμια που έμειναν μετά την κατάρρευση των πύργων ,όπως μόλυβδος, αμίαντος, ίνες υάλου και σιλικόνη καθώς και σε υψηλά επίπεδα διοξινών και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων λόγω της πυρκαγιάς που έκαιγε για περίπου τρείς μήνες. Ποιές όμως από αυτές τις τοξικές ουσίες ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο αυτοανόσων νοσημάτων δεν είναι ξεκάθαρο. Πιθανόν κάποιοι από αυτούς τους  ανθρώπους που εκτέθηκαν είχαν γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη αυτοάνοσου νοσήματος και η έκθεση σε μία ή περισσότερες τοξικές ουσίες στον χώρο του Ground Zero πυροδότησαν την έναρξη μιας μη φυσιολογικής ανοσοαντίδρασης.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας