24 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί οι εντριβές με οινόπνευμα είναι επικίνδυνεςΤα σημαντικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν οι εντριβές με οινόπνευμα αναφέρονται σε μελέτη στην επιθεώρηση «Ρediatrics», εξηγώντας τους κινδύνους που προκύπτουν από το γνωστό γιατροσόφι που χρησιμοποιούμε για να ανακουφιστούμε από το κρύωμα και τον πυρετό.

Όπως σημειώνεται στη σχετική μελέτη, το οινόπνευμα δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς στο δέρμα μόλις εξατμιστεί, και για αυτό το λόγο πολλοί γονείς το χρησιμοποιούν για να ανακουφίσουν τα παιδιά τους ή και τους ίδιους όταν έχουν πυρετό. Αυτή η τακτική, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη μεταξύ των γονέων με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με μελέτη, ενώ τη συνιστούν ακόμα και κάποιοι γιατροί.

Όσοι την έχουν ακολουθήσει γνωρίζουν ότι είτε γίνεται εντριβή με οινόπνευμα απευθείας πάνω στο δέρμα, είτε με τη χρήση ενός σφουγγαριού στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο αλκοόλ.

Ωστόσο, αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Το οινόπνευμα απορροφάται γρήγορα από το δέρμα, ενώ όταν εφαρμόζεται τοπικά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί κανείς να το εισπνεύσει και να παρουσιάσει ακόμα και δηλητηρίαση από τις εισπνοές.

Στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά σε μικρά παιδιά, ενώ σε ενηλίκους έχουν αναφερθεί καρδιολογικά και νευρολογικά προβλήματα έπειτα από τη χρήση πετσέτας μουσκεμένης με οινόπνευμα που χρησιμοποιήθηκε για δρόσισμα ή καταπράυνση του πόνου.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που εσείς ή το παιδί σας έχετε πυρετό, προτιμήστε ένα αντιπυρετικό ή κάντε ένα χλιαρό μπάνιο, που κρίνονται ως πολύ πιο ασφαλή.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας