30 Σεπτεμβρίου 2023

Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση ζεστού νερού βρύσηςΤους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση ζεστού νερού από τη βρύση του σπιτιού μας, είτε για μαγείρεμα είτε για πόση, αποκαλύπτουν επιστήμονες, αλλά και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το ζεστό νερό διαλύει τις μολυσματικές ουσίες πιο γρήγορα απ΄ ότι το κρύο νερό, και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σπίτια με σωληνώσεις από μόλυβδο – ο οποίος μπορεί να διαρρεύσει στο νερό-, δημιουργεί έναν ολέθριο συνδυασμό για την υγεία μας. Σημειώνεται, επίσης, ότι ακόμη και σε νεότερες κατασκευές, μπορεί να υπάρχουν σωληνώσεις με περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 8%.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι εάν ο μόλυβδος καταναλωθεί, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, ιδίως στα μικρά παιδιά, ενώ ενδεικτική αυτών είναι και η μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Υγείας», και η οποία έδειξε πως το πόσιμο νερό βρύσης αντιπροσωπεύει το 14% έως 20% της συνολικής εκθέσεώς μας σε μόλυβδο.

Προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο να καταναλώσουμε μόλυβδο στο ελάχιστο, η ΕΡΑ συνιστά να χρησιμοποιούμε αυστηρά κρύο νερό για την παρασκευή του φαγητού ή του παιδικού γάλακτος και βεβαίως να πίνουμε μόνο κρύο νερό από τη βρύση.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι το βράσιμο του νερού δεν αφαιρεί το μόλυβδο, αλλά, αντιθέτως, μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωσή του.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας