8 Ιουνίου 2023

Ενημέρωση για την ακτινική κεράτωση την ύπουλη νόσο του ήλιου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 18 Μαρτίου στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σημάδια στο Δέρμα από τον Ήλιο» με τη συνδιοργάνωση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την ευγενική χορηγία της εταιρείας LEO Pharma Ελλάς.

galanos_ioannidis_8029

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κος Αριστείδης Γαλανός, Πρόεδρος Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Δημήτριος Ιωαννίδης. Ο κος Ιωαννίδης παρέθεσε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου και τις συνέπειες της μακρόχρονης έκθεσης του δέρματος σε αυτές, επισημαίνοντας ότι μπορούν να επάγουν βλάβες στο DNA των κυττάρων και να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε καρκίνο του δέρματος. Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε σε βλάβες του δέρματος που σχετίζονται με τον ήλιο, εστίασε στην ακτινική υπερκεράτωση την πιο συχνά εμφανιζόμενη προ-καρκινική δερματική νόσο. Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της νόσου, στους παράγοντες κινδύνου, καθώς και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της.

Η ακτινική κεράτωση πρέπει να θεραπεύεται σε κάθε ασθενή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία των ασθενών με ακτινική κεράτωση δεν αναζητά θεραπεία. Οι πολίτες πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και να γνωρίζουν ότι η προσέλευση στο δερματολόγο πρέπει να γίνεται άμεσα, ώστε να λαμβάνουν έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό, όπου δόθηκαν από τον ομιλητή πολύτιμες συμβουλές πρόληψης με αποφυγή του ηλίου, προστασία με ρούχα, καπέλα και αντηλιακά σκευάσματα.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας