8 Ιουνίου 2023

Έκθεση ΠΟΥ: Τραγική κατάσταση στην υγεία – Μισό εκατ. βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο σε νοσοκομεία λόγω ανθυγιεινών συνθηκών

Τραγική είναι η κατάσταση όπως παρουσιάζεται σε διεθνή έκθεση που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, και αφορά στις συνθήκες των νοσοκομείων και των κλινικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων και κλινικών στις αναπτυσσόμενες χώρες δε διαθέτουν κανένα χώρο όπου να μπορούν να πλυθούν με σαπούνι τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και οι ασθενείς, ενώ σχεδόν το 40% δε διαθέτουν ούτε νερό!

Στην έκθεση αναφέρεται και ότι κάθε χρόνο 500.000 βρέφη πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν ένα μήνα ζωής εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και βασικών συνθηκών υγιεινής. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, το ένα στα πέντε από αυτά τα βρέφη θα βρισκόταν στη ζωή αρκεί να είχε πλυθεί με καθαρό νερό ή να είχε λάβει περίθαλψη σε καθαρό και ασφαλές περιβάλλον από ανθρώπους που είχαν πλύνει τα χέρια τους με σαπούνι.

«Η δυνατότητα διατήρησης της υγιεινής ενός νοσοκομείου ή μίας κλινικής είναι τόσο θεμελιώδης και (συνιστά τόσο) βασική προϋπόθεση για την υγειονομική φροντίδα ώστε αναρωτιέται κανείς αν εγκαταστάσεις που δε διαθέτουν καθαρό νερό ή δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής είναι σε θέση να φροντίσουν επαρκώς τους ασθενείς τους», δήλωσε η Μπάρμπαρα Φροστ, η επικεφαλής της WaterAid.

«Τόσο πολλά βρέφη γεννιούνται σε συνθήκες ανθυγιεινές ώστε να καταδικάζονται σε έναν τραγικά πρώιμο θάνατο που θα μπορούσε να αποφευχθεί», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Μαρία Νέιρα, εμπειρογνώμων του ΠΟΥ σε θέματα δημόσιας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής υγείας, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έκθεσης -της πρώτης αξιολόγησης του είδους που περιλαμβάνει 54 αναπτυσσόμενες χώρες- είναι ακόμη πιο σοκαριστικά, αν σκεφτεί κανείς ότι και σε κλινικές που υποτίθεται ότι έχουν πρόσβαση σε νερό, η παροχή συχνά βρίσκεται σε απόσταση μισού χιλιομέτρου αντί στο σημείο όπου θα έπρεπε.

Σημειώνεται ότι εκτός του ότι στοιχίζουν τη ζωή σε νεογέννητα, οι ίδιες ανθυγιεινές συνθήκες προκαλούν επιδημίες όπως συνέβη με την χολέρα στην ΛΔ Κονγκό, την Αϊτή, το Μαλάουι, την Τανζανία και το Νότιο Σουδάν, διαπιστώνει η έκθεση.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας