24 Μαρτίου 2023

Ομάδα εργασίας για την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ

Τα κοινωνικά ιατρεία / φαρμακεία Αττικής, Κορίνθου και το ΚΕΦΙ συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας με σκοπό να διερευνήσει και να προτείνει τους τρόπους με τους οποίους οι ανασφάλιστοι πολίτες θα αποκτήσουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Τα κοινωνικά ιατρεία / φαρμακεία θα εκπροσωπηθούν από τον εθελοντή γιατρό Γιώργο Βήχα, ιδρυτικό μέλος και εμπνευστή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού και από την εθελόντρια γιατρό, του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου, Όλγα Κεσίδου, ως αναπληρωματικό μέλος.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των ΚΙΦΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, στις 26/02/2015 όπου του παραδόθηκε υπόμνημα με όλα μας τα αιτήματα – μαζί με 72 σελίδες καταγγελιών που έχει κάνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα – τα οποία και έγιναν σε μεγάλο βαθμό αποδεκτά.
Η ομάδα αυτή μέχρι το τέλος Μαρτίου οφείλει να έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της προς την διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, ώστε μέχρι τον Απρίλιο να υπάρξει η αντίστοιχη νομοθέτηση.
Πιστεύουμε ότι η ομάδα θα καταφέρει να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που είχαν ορθώσει οι προηγούμενες διοικήσεις του υπουργείου υγείας αλλά και παράλληλα θα βελτιώσει στο μέγιστο την νομοθεσία ώστε οι ανασφάλιστοι πολίτες να αποκτήσουν ανεμπόδιστη / και πλήρη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Θεωρούμε μέγιστης σημασίας κίνηση, την διερεύνηση, ανάδειξη και απόδοση ευθυνών σε όλους τους πολιτικούς που έπαιξαν τον απάνθρωπο ρόλο τους στον αποκλεισμό των ανασφάλιστων συμπολιτών μας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταγράψει αυτές τις ευθύνες. Τα στοιχεία υπάρχουν, περιμένουμε τώρα από την πολιτεία να τα χρησιμοποιήσει, ώστε να σταματήσει η διαιώνιση του φαινομένου της μη απόδοσης ευθυνών.
Ο ρόλος των κοινωνικών ιατρείων / φαρμακείων δυστυχώς συνεχίζει να είναι σημαντικός, ελπίζουμε όμως τους αμέσως επόμενους μήνες να υποβαθμιστεί και γιατί όχι, να εκλείψει. Το πάγιο αίτημα μας για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα παρέχει αξιοπρεπείς και δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες συνεχίζει να ισχύει, και θα ισχύει μέχρι να πραγματοποιηθεί.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας