29 Σεπτεμβρίου 2023

Μόνο η οργανωμένη προσπάθεια πολιτείας γιατρών και πολιτών μπορεί να έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του διαβήτηΓράφει η Άννα Σταυράκη

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια ου παρουσιάζεται είτε όταν ο πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Όμως ένας στους δύο διαβητικούς δεν ξέρει ότι πάσχει από διαβήτη και όταν το μαθαίνει είναι πια πολύ αργά αφού έχουν συντελεστεί πολλές βλάβες στον οργανισμό του. Οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και στα συστήματα που την απαρτίζουν είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες. Ο μόνος τρόπος για ν αντιμετωπιστεί αυτή η κοινωνική βόμβα είναι η συστράτευση πολιτείας γιατρών και πολιτών. Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα του συνεδρίου «ΑΤΗΕNS DIABETES FORUM: ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη), του Σ.Φ.Ε.Ε. (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και της Π.Ε.Φ. (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας).
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη, των παρεμβάσεων στα σχολεία και στην σπουδαιότητα της οργανωμένης προσπάθειας πρόληψης. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν μπορώ να ακούω άλλο ότι τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα». Επισήμανε δε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Χρήστο Δαραμήλα, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κατανοώντας την κρισιμότητα του θέματος, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί και για τα αποτελέσματα του συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος του Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ., κ. Χρήστος Δαραμήλας, στον χαιρετισμό του στάθηκε στη σημασία της οργάνωσης και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων και ιατρείων για τον σακχαρώδη διαβήτη στα νοσοκομεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και για όλες τις παρενέργειες του.
Ο ειδικός Παθολόγος-Διατροφολόγος, Δρ Γιώργος Πανοτόπουλος, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι ένας στους τρεις διαβητικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και από όσους το γνωρίζουν ένας στους τρεις δεν θεραπεύεται σωστά. Είναι δηλαδή η θεραπεία του εκτός στόχων.
Στο πάνελ με θέμα συζήτησης τις πολιτικές υγείας για τον σακχαρώδη διαβήτη και τη στρατηγική πρόληψης και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο διαβήτης αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα και είναι επιβεβλημένες οι πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης. Επισήμαναν δε ότι από το σύνολο των διαβητικών μόνο το 50% γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και τον αντιμετωπίζουν. Ενώ από αυτούς μόνο οι μισοί προσπαθούν να ρυθμίσουν το ζάχαρό τους και τελικά από αυτούς μόνο οι μισοί καταφέρνουν τελικά να το ρυθμίσουν.
Ο κ. Χρήστος Ζούπας, Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος και Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου & Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε μια νέα οντότητα , το diabesity, που καταδεικνύει την αλληλένδετη σχέση διαβήτη και παχυσαρκίας, που επιβάλλει να αντιμετωπίζονται συνολικά. Στάθηκε στην εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που καθορίζει και μπορεί να προλάβει έναν άνθρωπο που είναι στο προδιαβητικό στάδιο και επισήμανε ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, οι άνθρωποι που έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον, καταφέρνουν να ζήσουν περισσότερο.
Ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, από την μεριά του στάθηκε στην ανάγκη να απομακρυνθούμε από τη νοοτροπία του check up και να οδηγηθούμε στο screening. Επιπλέον, επισήμανε τη σπουδαιότητα της πρόληψης και μέσα από τη σημαντική οικονομική διάσταση του θέματος, καθώς ο ρυθμισμένος ασθενής-διαβητικός «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο αρρύθμιστος ασθενής-διαβητικός1.600 ευρώ τον χρόνο. Τόνισε δε ότι ένας ασθενής-διαβητικός που παρουσιάζει επιπλοκές «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 3.000 ευρώ τον χρόνο. Γι αυτό και τάχθηκε υπέρ της δωρεάν παροχής των σχετικών φαρμάκων στους διαβητικούς με χαμηλά εισοδήματα.
Ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής στην Α΄ Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΠ «ΤΖΑΝΕΙΟ» αναφέρθηκε στην εμφάνιση του διαβήτη στον πληθυσμό, η οποία το 1970 είχε καταγραφεί στο 3%, ενώ το 2010 είχε τριπλασιαστεί ανεβαίνοντας στο 9% και σύμφωνα με νεώτερη έρευνα, πλέον ξεπερνά το 10%. Πρότεινε για την αντιμετώπιση του προβλήματος του προδιαβήτη την διάθεση ερωτηματολογίων στο διαδίκτυο και την καθοδήγηση για εξετάσεις στις ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου. Επισήμανε ωστόσο, ότι δυστυχώς τα σχέδια δράσης που κατατίθενται στο Υπουργείο μένουν στα συρτάρια αναξιοποίητα.
Στο πάνελ με θέμα τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη η κ. Γκόλφω Γεμιστού, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων επισήμανε ότι στο θέμα του σακχαρώδους διαβήτη η μόρφωση είναι πιο σημαντική από τη συμμόρφωση και τόνισε ότι είναι λάθος να δίνουμε την τελευταία τεχνολογία στους ασθενείς, χωρίς να τους εξηγούμε πώς να τη χρησιμοποιούν. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να διαχειρίζεται την πάθηση του. Έκλεισε την τοποθέτησή της αναφερόμενη στο στίγμα που δυστυχώς υπάρχει για τους διαβητικούς και το οποίο τους οδηγεί σε απομόνωση και τους κάνει να αισθάνονται τύψεις και ενοχές για την πάθησή τους.
Η κ. Ελίνα Γκίκα, Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Διαβήτη, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας της Γενικής Κλινικής «ΜΗΤΕΡΑ» και Διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στάθηκε στην έλλειψη ψυχολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών στα δημόσια ιατρεία για το Διαβήτη, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς ο διαβητικός φλερτάρει με την κατάθλιψη. Αναφέρθηκε στο ταμπού της ινσουλίνης, το οποίο εμποδίζει τους ασθενείς να έχουν καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία. Σημείωσε δε ότι η καθημερινή αγωνία των ασθενών τους οδηγεί σε ψυχική εξουθένωση λόγω συνεχούς στρες, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού τους βάρους και εξήγησε ότι αποδεδειγμένα οι ψυχικές μεταπτώσεις μεταβάλλουν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.
Ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» τόνισε ότι το μεγάλο θέμα στο σακχαρώδη διαβήτη παραμένει η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Επισήμανε ότι τα ποσοστά συμμόρφωσης όσον αφορά στα δισκία είναι 36-39% και όσον αφορά στην ινσουλίνη 64%. Παρατήρησε ότι οι νεότεροι σε ηλικία διαβητικοί είναι πιο δύσπιστοι και δύσκολοι ασθενείς, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας πιο πειθαρχημένοι. Εκτίμησε δε ότι δεν δίνεται ο απαραίτητος χρόνος από τους γιατρούς για τους ασθενείς και τόνισε ότι η πρώτη επίσκεψη στον διαβητολόγο, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 45 λεπτά και όλες οι υπόλοιπες επισκέψεις δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 15 λεπτών.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας