3 Οκτωβρίου 2023

Ταξίδι στην ακριτική Ελλάδα, με πυξίδα την ΥγείαΞεκινά σήμερα Πέμπτη 12 Μαρτίου, με πρώτο σταθμό το ορεινό χωριό Απείρανθος της Νάξου, το «Ταξίδι στην ακριτική Ελλάδα, με πυξίδα την Υγεία!» με αποκλειστικό χορηγό την ELPEN, σε συνεργασία με την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Πρόκειται για ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών σε Δημοτικά σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ELPEN για το 2015. Τη διοργάνωση του προγράμματος αναλαμβάνει η Άγονη Γραμμή Γόνιμη ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.) και τους ειδικά εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους νοσηλευτές του.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, επίσκεψη σε 25 σχολεία σε νησιά του Αιγαίου και σε απομακρυσμένα χωριά των Νομών Έβρου και Ιωαννίνων όπως Κυπρίνος, Νέα Βύσσα, Καστανιές, Ρίζια, Ορεστιάδα, Λεπτή, Λογγάδες, Φέρες, Θάσος, Ικαρία, Σαμοθράκη κ.α.

Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση των μαθητών του Δημοτικού σε γνώσεις που άπτονται των βασικών αρχών των Πρώτων Βοηθειών, ώστε τα παιδιά να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά και να συμβάλλουν στην ασφάλεια των φίλων, των συμμαθητών ή ακόμα και των μελών της οικογένειάς τους. Στο πλαίσιο της χορηγίας της ELPEN, κάθε σχολείο θα λάβει ένα πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο – κουτί Πρώτων Βοηθειών καθώς και ένα βιβλίο Πρώτων Βοηθειών (Π.Β.) του Τομέα Νοσηλευτικής του Ε.Ε.Σ., εναρμονισμένο με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες παροχής Π.Β. και με επεξηγηματικές φωτογραφίες για μη εξειδικευμένο κοινό.

Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, θα παρακολουθούν ένα δίωρο σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από τους νοσηλευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Τα παιδιά μέσω σύγχρονης, διαδραστικής διδασκαλίας και συμμετοχής τους, θα μάθουν να αξιολογούν σωστά ένα ατύχημα, την κατάσταση υγείας του ασθενούς αλλά και τη σωστή σειρά των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσουν για την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή Πρώτων Βοηθειών. Κι ακόμα, να αναγνωρίζουν μια διάσειση και ποια είναι η πρώτη βοήθεια που πρέπει να παρέχουν σε μια τέτοια περίπτωση, να περιποιούνται τραύματα και να σταματούν μια εξωτερική αιμορραγία ή μια αιμορραγία από τη μύτη, να αποφεύγουν ένα έγκαυμα ή να βοηθούν σε περίπτωση εγκαύματος, να αντιμετωπίζουν επιτυχώς ένα ξένο σώμα στον λάρυγγα αλλά και μια λιποθυμία. Επίσης, τα παιδιά θα μάθουν ποια είναι τα απαραίτητα υλικά που πρέπει να περιέχει ένα πλήρες Φαρμακείο – κουτί Πρώτων Βοηθειών και πώς να τα χρησιμοποιούν σε κάθε περίπτωση.

«Η ELPEN γιορτάζοντας φέτος 50 χρόνια προσφοράς στον άνθρωπο, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ταξιδεύει μακριά από τις μεγάλες πόλεις, για να γνωρίσει από κοντά και να προσφέρει σε παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν τυγχάνουν ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε θέματα εκπαίδευσης ή άλλων ερεθισμάτων» σημείωσε ο Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού & Εταιρικής Επικοινωνίας της ELPEN κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, προσθέτοντας, «Το ταξίδι μόλις άρχισε και σκοπεύουμε να προσεγγίσουμε όσα το δυνατόν περισσότερα σχολεία και χωριά στο επόμενο χρονικό διάστημα. ‘Το ταξίδι στην ακριτική Ελλάδα, με πυξίδα την Υγεία!’ είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα που προάγει 3 νευραλγικούς τομείς, την υγεία, την εκπαίδευση και την ισότητα. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ‘συνταξιδιώτες’ μας στην προσπάθεια αυτή είναι φορείς όπως η Άγονη Γραμμή Γόνιμη και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινή ευαισθησία και φιλοσοφία προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.»

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας