Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος μαθημάτων της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας για το 2015 .
Μιλώντας κατά την τελετή ολοκλήρωσης των μαθημάτων η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Γυναικολόγος-Χειρουργός Μαστολόγος, Καθηγήτρια κ. Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των ιατρών στη Μαστολογία.
Επίσης η κ Μουζάκα τόνισε την ανάγκη λειτουργίας οργανωμένων Κέντρων Μαστού στην Ελλάδα , ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την απογοήτευση της από την μη συμμετοχή, για άλλη μια φορά της Ελλάδας, στην Παν-Ευρωπαϊκή Έρευνα για το θέμα του καρκίνου του μαστού .
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ Νίκη Αγνάντη τόνισε ότι «η Παθολογική Ανατομική ΣΗΜΕΡΑ είναι η ειδικότητα που παίζει ουσιώδη ρόλο, τόσο στην ταυτοποίηση του Καρκίνου του Μαστού σε ιστολογικό και μορφολογικό επίπεδο, όσο και στο είδος της Στοχευμένης θεραπείας που θα ακολουθήσει η ασθενής μετεγχειρητικά, ως συμπληρωματική θεραπεία».
Συμπλήρωσε δε « πως την τελευταία δεκαετία η ανάπτυξη και η εφαρμογή νέων μοριακών τεχνικών συμβάλουν ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών ασθενών. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ των Κλινικών ιατρών, των Παθολογοανατόμων και των Βασικών Ερευνητών».
Η Μοριακή Βιολόγος κ. Λίνα Φλωρεντίν αναφέρθηκε στη συμβολή της κυτταρογενετικής και της μοριακής βιολογίας στη βαθύτερη κατανόηση του καρκίνου. Συγκεκριμένα μίλησε για τις μεταλλάξεις των ανθρώπινων γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2, οι οποίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού και ωοθηκών .
Επιπλέον , τόνισε ότι «ο έλεγχος των ανωτέρω γονιδίων, σε ομάδες γυναικών υψηλού κινδύνου, είναι αναγκαίος, διότι τα αποτελέσματα θα επηρεάσουν τις αποφάσεις στη διαγνωστική και θεραπευτική στρατηγική που θα ακολουθηθεί , ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης υποτροπής ή μελλοντικών καρκίνων».
Μετεκπαιδεύτηκαν έλληνες μαστολόγοι

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Σχετικά άρθρα
Δημοφιλή Εβδομάδας
Διατροφή: 10 τροφές που σε ξυπνάνε καλύτερα από τον καφέ
Ύπνος: Γιατί κοιμόμαστε κατά 2 ώρες λιγότερο
Ανοσοποιητικό: Αυτό είναι το γλυκαντικό που το καταστέλλει
17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
Καμπάνια τουρκικής κλινικής για προσέλκυση…
Η Φυματίωση αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από…
Μαίρη Μάλον: Ποιά ήταν η “Τυφοειδής Μαίρη”