30 Σεπτεμβρίου 2023

Ποιο είναι το ρόφημα που καθαρίζει τις αρτηρίες;Η απόφραξη των αρτηριών αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρδιοπάθειας. Ωστόσο, ερευνητές από τη Νότια Κορέα, υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος για να αποφύγουμε την απόφραξη των αρτηριών μας και να τις καθαρίσουμε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα μελέτη η οποία βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν σε 25.000 εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, που υποβλήθηκαν σε ελέγχους ρουτίνας στο χώρο εργασίας τους, όσοι πίνουν τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πρώιμα σημάδια καρδιοπάθειας στις εξετάσεις τους.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές αναζήτησαν ενδείξεις συσσώρευσης ασβεστίου στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, δηλαδή των αρτηριών που παροχετεύουν αίμα στην καρδιά.

Όπως προέκυψε η μέτρια κατανάλωση καφέ –τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα– φάνηκε να συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο συσσώρευσης ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, σε σύγκριση με την αυξημένη κατανάλωση (πάνω από πέντε φλιτζάνια την ημέρα) ή την πλήρη αποχή από την κατανάλωση καφέ, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην επιστημονική κοινότητα επικρατεί αρκετή σύγχυση σχετικά με τα πιθανά οφέλη του καφέ στην υγεία της καρδιάς, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με την αυξημένη χοληστερόλη ή την υπέρταση, ενώ αντίθετα άλλες δείχνουν ότι το δημοφιλές ρόφημα μπορεί να προστατεύσει την καρδιά.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι όλες οι μελέτες που αφορούν στα οφέλη του καφέ για την υγεία μας, σημειώνουν ότι πρέπει να καταναλώνεται σκέτος, χωρίς ζάχαρη, γάλα ή λοιπά πρόσθετα.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας