8 Ιουνίου 2023

Υπόμνημα της ΕΣΑμεΑ στον υπουργό Υγείας, Π. Κουρουμπλή

Υπόμνημα με θέμα τον επανακαθορισμό του ρόλου και του χαρακτήρα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών με αναπηρία, χρόνιες και ψυχικές παθήσεις στις δομές του και στη δωρεάν παροχή κάθε θεραπευτικής, φαρμακευτικής αγωγής, απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει στο σχετικό υπόμνημα, ότι ο τομέας της Υγείας δέχθηκε γερό πλήγμα τα προηγούμενα χρόνια. Οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας έδωσαν προτεραιότητα στην ταχύτατη μείωση των υπέρογκων δημοσιονομικών δαπανών υγείας, θέτοντας στο περιθώριο τον ανθρώπινο παράγοντα, με αποτέλεσμα μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, στην οποία αναφέρεται με τα πιο μελανά χρώματα η πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα το Μάρτιο του 2014.

Σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση του ΟΗΕ, η Ελλάδα κλήθηκε να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες για την υγεία, σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα αφενός να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών στις δομές της υγείας, της αποκατάστασης και της ψυχικής υγείας, και εν γένει στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αφετέρου να υπονομευτεί η εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία υπογράφτηκε από τη χώρα μας και στη συνέχεια κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με την ψήφιση του ν. 4074/2012.

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές και βαθιές τομές που θα θέσουν στο επίκεντρό τους τις ανάγκες των πολιτών της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται από το υπουργείο Υγείας ο επανακαθορισμός των στόχων που θέτουν οι δημόσιες πολιτικές για την υγεία αναφορικά με την κοινωνία, στην αιχμή των ιατροτεχνολογικών εξελίξεων, με ταυτόχρονη ορθολογική διαχείριση των πόρων που απαιτούνται.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος όλων των πολιτών και αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις προτείνει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών για την υγεία, μέσω των οποίων τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για την αύξηση της λειτουργικότητας και αυτονομία τους, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας