24 Σεπτεμβρίου 2023

Αν δεν βρούμε πόρους για την υγεία κινδυνεύει η ζωή πολλών καρκινοπαθώνΤης Άννας Σταυράκη

Η κρίση έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα καρκίνου στα ύψη και αν δεν βρεθούν άμεσα χρήματα για ενίσχυση της δημόσιας υγείας τότε θα χαθούν ζωές πολλών καρκινοπαθών που δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε στις καινούργιες θεραπείες ούτε όμως και στην δημόσια υγεία λόγω ληγμένων βιβλιαρίων ασθενείας. Αυτή την λύση πρέπει να δώσει άμεσα το υπουργείο Υγείας.

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που θέτει ένα περιβάλλον λιτότητας στην πρόληψη και θεραπεία του Καρκίνου, η άποψη των γιατρών και των ασθενών, οι πολιτικές αποφάσεις τις οποίες καλείται να λάβει και να υλοποιήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και τα νέα σημαντικά όπλα που προσφέρει η επιστήμη στη μάχη κατά του Καρκίνου συζητήθηκαν από εξέχοντες Έλληνες και ξένους ομιλητές στο πολιτικών και οικονομικών του Καρκίνου Cancer Policy & Economics Conference: «Ensuring Quality and Equality of Treatment», το οποίο διοργανώθηκε από το εξειδικευμένο καθημερινό newsletter για την υγεία, Health Daily και την Boussias Communications, υπό την αιγίδα του ΣΦΕΕ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στην Αθήνα. Στο συνέδριο μίλησε εκ μέρους του υπουργείου και αντικαθιστώντας τον απόντα για λόγους υγείας υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση και στην υγειονομική φτώχεια που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση όσων έχουν ανάγκη στις υπηρεσίες υγείας. Τόνισε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα διάκριση μεταξύ ασφαλισμένου και ανασφάλιστου πολίτη, προσθέτοντας ότι δυστυχώς αυτή η δέσμευση σήμερα τίθεται ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία της χώρας με τους δανειστές.

Ο κ. Μπασκόζος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπήρχε σπατάλη προ κρίσης, η οποία εμπεριείχε και στοιχεία διαφθοράς, η οποία πλέον δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή». Έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθώς και για την ανάγκη αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στους γιατρούς. Ανέφερε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση και για τα φάρμακα του καρκίνου και την τιμή τους, με δέσμευση όλα τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση της τιμής των φαρμάκων θα επαν-επενδύονται στην υγεία. Ερωτηθείς για τις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε ότι από τη δεξαμενή των 11.000 προσλήψεων που θα γίνουν, ένα μεγάλο κομμάτι θα πάει στην υγεία, ενώ για τους επικουρικούς γιατρούς ανέφερε ως πρώτο βήμα την προκήρυξη πρόσληψης των επικουρικών που είχαν ήδη καθυστερήσει. Τέλος, για το κλείσιμο της στρόφιγγας στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ότι σαφώς πρέπει να υπάρξει κάποιος περιορισμός, με προϋπόθεση ωστόσο την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο καθηγητής Mark Lawler, επικεφαλής του Centre for Cancer Research and Cell Biology, Queen’s University Belfast, μίλησε για τη δημιουργία του European Cancer Concorde, με θέμα την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έκανε λόγο για τα δικαιώματα των ασθενών σε εξειδικευμένες θεραπείες, δικαιώματα τα οποία έχουν κατοχυρωθεί από όλες τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει πίεση στην πολιτική ηγεσία από τους ασθενείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα κ.ά. ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο, τα οποία κινδυνεύουν να ενταφιαστούν στο βωμό της λιτότητας.

Ο Όθων Ηλιόπουλος, MD, PhD, Associate Professor of Medicine, Harvard Medical School, Attending Oncologist, Massachusetts General Hospital, με διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο πάνω στην Γενετική και τον Καρκίνο, αναφέρθηκε στον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο της γενετικής στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου, καθώς και στον ρόλο που παίζει στην εξέλιξη νέων, ελπιδοφόρων θεραπειών για διάφορες μορφές καρκίνου. Ανέφερε ότι ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος είναι ιδιαιτέρως σημαντικός. Στο μέλλον, όπως είπε, θα υπάρξει εδραίωση όλων των κληρονομικών καρκίνων με συγκεκριμένες μεταλλάξεις, θα υπάρχουν γρήγορα και φθηνά διαγνωστικά τεστ, καθώς και νέα πρωτόκολλα φαρμακευτικής πρόληψης ανά μετάλλαξη, ενώ η μοριακή γενετική θα καταστεί μέρος της καθημερινής πράξης της ογκολογίας. Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σε εθνικό επίπεδο κοστολόγηση εργαστηριακών δαπανών από εργαστήρια, διαπιστευμένη ποιότητα ελέγχου, παροχή κλινικής φροντίδας από ογκολόγο γενετιστή. Θα πρέπει να υπάρξει κέντρο αναφοράς για καρκίνο, διαπραγμάτευση τιμών με απεικονιστικά τεστ, ενώ θα πρέπει να διαπραγματευτούμε πλέον τις τιμές των φαρμάκων που έρχονται στην ελληνική αγορά, καθώς θα υπάρξουν πολλά και ελπιδοφόρα νέα φάρμακα για διάφορες μορφές της νόσου.

Ο Πάρης Κοσμίδης, Ογκολόγος-Παθολόγος, νοσοκομείο «Υγεία», πρώην πρόεδρος ESMO, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στο παρελθόν υπήρχαν κενά στην πληροφόρησή μας σε σχέση με επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν τον καρκίνο, ελλιπή στοιχεία σχετικά με τη θνησιμότητα, τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία κ.ά. Ανέφερε τις δέκα κυριότερε αιτίες θανάτου σε άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα, κάνοντας μια πρόβλεψη ότι στην επόμενη δεκαετία θα υπάρξουν αποτελέσματα σε σχέση με τον καρκίνο από την αύξηση του καπνίσματος στις γυναίκες. Τέλος, ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να γνωρίζει τα επιδημιολογικά και οικονομικά στοιχεία πριν λάβει τις αποφάσεις της, ώστε αυτές να είναι στοχευμένες.

Η Μαίρη Γείτονα, Associate Professor of Health Economics and Social Policy, εστίασε στο κοινωνικό και οικονομικό κόστος του καρκίνου ως πάθηση στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας. Στην ομιλία της έδωσε έμφαση στην έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων από ελληνικές πηγές, τα οποία θα εξυπηρετούσαν τον αποτελεσματικό σχεδιασμό στρατηγικής στην Δημόσια Υγεία. Η Μ. Γείτονα πρότεινε τη δημιουργία ομάδας, όπου θα συντονίζει, και όχι απλώς θα διαχειρίζεται με χρηματοοικοινομικούς όρους, όλες τις νοσοκομειακές δομές, με σκοπό να δοθεί προτεραιότητα στο αποτέλεσμα του φαρμάκου στον ασθενή και όχι στην τιμή, όπως συνηθίζεται μέχρι τώρα.

Όπως τόνισε, ο Κωνσταντινός Συρίγος, M.D., Ph.D Professor of Medicine & Medical Oncology Head, η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί, πλέον, σε ανθρωπιστική κρίση, όπου τρία και πλέον εκατομμύρια πολίτες είναι ανασφάλιστοι, χωρίς καμία πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μέσω της ίδρυσης του Ογκολογικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, χωρίς επιβάρυνση των νοσοκομείων και του Ε.Ο.Π.Π.Υ. με κύριο γνώμονα την βοήθεια προς τον ασθενή χωρίς διακρίσεις.

Ασθενείς δύο ταχυτήτων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα εντοπίζονται σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, Πρόεδρο του Σ.Φ.Ε.Ε., ενώ ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στην Ελλάδα φαίνονται να είναι δύο διαφορετικά είδη ανθρώπων. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου ο Κ. Κωνσταντίνος Φρουζής πρότεινε να δοθεί τέλος στη χρηματοοικονομική λογική που διέπει νοσοκομεία και Ε.Ο.Π.Π.Υ, ρόλο τον οποίο οφείλει να αναλάβει η κυβέρνηση με κοινή κοινωνική κατεύθυνση.

Ο Πάνος Μινογιάννης, PhD. MPH, Columbia University Lecturer, σκιαγράφησε την εικόνα διαχείρισης του καρκίνου κατά την κρίση καθώς και την εποχή μετά την κρίση. Όπως τόνισε, βασικό μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η εξερεύνηση οικονομικών πόρων ή η ανακατανομή των ήδη υπαρχουσών, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικός και σωστός σχεδιασμός, όπου θα εστιάσει στην έρευνα και στην επένδυση σε καινοτόμα φάρμακα. Τέλος ο Πάνος Μινογιάννης τόνισε ότι η σχέση γιατρού και ασθενή είναι η πιο σημαντική και ουσιαστική αξία στην Ιατρική.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας