24 Σεπτεμβρίου 2023

Στα άκρα οι σχέσεις Κουρουμπλή και Ιατρικού Συλλόγου – Mπήκαν οι διαχωριστικές κόκκινες γραμμέςΤης Άννας Σταυράκη

Να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και να μπουν άμεσα οι υπογραφές για τις συλλογικές συμβάσεις των ιατρικών συλλόγων με το υπουργείο Υγείας, απαίτησαν στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό οι εκπρόσωποι του συλλόγου. «Είναι κρίσιμα πλέον τα ζητήματα που αφορούν την υγεία του λαού και δεν παίρνουν αναβολή» ανέφερε ο πρόεδρος κ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο κλάδος συνεχώς φθίνει. Σε λίγο καμία ιατρική πράξη δε θα γίνεται χωρίς αμοιβή και κανένα βιβλιάριο υγείας δε θα έχει αντίκρισμα αν δεν πληρωθούν οι γιατροί για τις υπηρεσίες τους.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε ότι υγεία χωρίς γιατρούς δε νοείται και έθεσε ως αξίωμα την ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους πολίτες. Η άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, η στελέχωση των νοσοκομείων και η επίλυση των προβλημάτων των γιατρών του ΕΣΥ, η διευθέτηση του ζητήματος των γιατρών του ΠΕΔΥ, η στήριξη των νέων γιατρών, αποτελούν μεταξύ άλλων αδιαπραγμάτευτες θέσεις του ΙΣΑ.

Ο Υπουργός Υγείας ανταποκρίθηκε στο αίτημα για άμεση συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ και τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων για να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει διαδικασία για την χορήγηση ΕΣΠΑ για νέους γιατρούς, ιατρεία και ιατρικές εταιρίες. Δεσμεύθηκε για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους ειδικευόμενους στα νοσοκομεία, για την πρόσληψη νέων γιατρών ενώ εξέφρασε θετική στάση για την επαναπρόσληψη των γιατρών του ΠΕΔΥ. Ο κ. Κουρουμπλής εξήρε το έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και δήλωσε ότι προτίθεται να βραβεύσει τους εθελοντές γιατρούς του.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, ξεκαθάρισε ότι ο ιατρικός κόσμος δεν πρόκειται να ανεχτεί να απαξιώνεται το ιατρικό σώμα και να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί ο ασθενής. Ο γιατρός της γειτονιάς όπως και ο γιατρός του ΕΣΥ στήριξαν το σύστημα σε αντίξοες συνθήκες και σήκωσαν όλο το βάρος για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς.

Ειδικότερα τα ζητήματα που έθεσε ο ΙΣΑ στον υπουργό υγείας είναι τα εξής:

1) Όσον αφορά στους ελευθεροεπαγγελματίες και τον ΕΟΠΥΥ είναι επιτακτική η ανάγκη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, και η ελεύθερη επιλογή γιατρού κατά πράξη και περίπτωση, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης του ασθενή στον ειδικό γιατρό.

2) Για τους Ιατρούς του ΕΣΥ είναι αναγκαία :

Η έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.

Διαφάνεια και αξιοκρατία στα όργανα επιλογής και αξιολόγησης των γιατρών.

Ανανέωση του Ε.Σ.Υ. μέσα από νέες προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

Το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ είναι πολύ χαμηλό, οι ειδικευόμενοι δε λαμβάνουν άνω των 1000 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο αγροτικός ιατρός μόλις 800 ευρώ.

Οι συνθήκες λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι άθλιες , οι ιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ αναγκάζονται να ξεπερνούν κατά πολύ τις 5 εφημερίες μηνιαίως, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν τους καταβάλλονται.

Τοποθέτηση των ήδη κριθέντων 2.000 γιατρών προς κάλυψη των υφιστάμενων κενών.

Οι επιπλέον εφημερίες (υπερβάσεις ή πρόσθετες) που υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν οι Ιατροί, προκειμένου να προκύψει ασφαλές πρόγραμμα για το Νοσοκομείο, πρέπει να αναγνωρίζονται διότι παραμένουν απλήρωτες μέχρι σήμερα.

3) Για τους γιατρούς των μονάδων ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ:

Ο ΙΣΑ είχε καταθέσει στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου τροπολογία για την αξιολόγηση των γιατρών που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ. Παραμένει η θέση μας αυτή, καθώς ενόψει των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της χρηστής διοίκησης, δεν θα πρέπει να υπάρχει ουδεμία διαφοροποίηση στην διαδικασία αξιολόγησης της προϋπηρεσίας των ιατρών που εντάσσονται στο ΠΕΔΥ σε σχέση με την προϋπηρεσία που αξιολογείται για την εξέλιξη στον κλάδο των ήδη υπηρετούντων συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.

4) Για το ΤΣΑΥ πρέπει να προωθηθεί:

Η Άμεση ασφάλιση των ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ στο ΤΣΑΥ και άμεση έναρξη του χρόνου συνταξιοδότησης με τριετή προθεσμία χάριτος.

Απόδοση στο ΤΣΑΥ των οφειλομένων από το Κράτος προς αυτό.
Αναπλήρωση των απολεσθέντων λόγω PSI αποθεματικών του ΤΣΑΥ και άμεση αντιμετώπιση της λειτουργικής του κατάρρευσης.

5) Σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας πρέπει να ληφθούν :

Μέτρα για την ανεργία και υποαπασχόληση των γιατρών

Χορήγηση ΕΣΠΑ και επιδοτήσεων για τους νέους ιατρούς αλλά και για τα ιατρεία, πολυιατρεία και ιατρικές εταιρίες.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Δημόσια Υγεία, στα πλοία, σε αθλητικούς χώρους, στα σχολεία, στις τουριστικές περιοχές και αλλού.

6) Ιατροί σε άγονες γραμμές : παροχή κινήτρων για εγκατάσταση εξειδικευμένων γιατρών σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές

Εκπόνηση και θεσμοθέτηση προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση τις δαπάνες της Υγείας, μέσα από την πρόληψη, την αποφυγή της νόσησης και όχι τη θεραπεία της ασθένειας.

7) Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ:

Άμεση υλοποίηση των εκκαθαρίσεων για τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ ποσά.

Υπογραφή νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν.

Δημιουργία επιτροπής που να παρακολουθεί την υλοποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου.

Εφαρμογή οδηγιών συνταγογράφησης που έχει παραδώσει ο ΙΣΑ και δημιουργία διαρκούς επιτροπής παρακολούθησης στην εφαρμογή τους και τροποποίηση όταν χρειάζεται. (ανεξάρτητες επιτροπές από τα Θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα παραδώσουν οι επιστημονικές εταιρείες και έχουν καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα).

Οι οδηγίες συνταγογράφησης και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα πρέπει να αποτελούν τα μόνα κριτήρια ελέγχου των ιατρών και όχι τα λογιστικά κριτήρια μέσων όρων που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα ασφαλιστικών ταμείων

Το ΤΣΑΥ οφείλει ληξιπρόθεσμα ποσά στους γιατρούς από το έτος 2010 (!), ενώ εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα με το factoring και τα δάνεια, καθώς και κούρεμα 50% των δαπανών που έχουν καταβληθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Η επιτροπή παρακολούθησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει παράλληλη αρμοδιότητα και το θέμα της πορείας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων

Επίσης ζητήθηκε:

Θεσμοθέτηση της απαγόρευσης χορήγησης οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.

Απαγόρευση συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και υποκατάστασης της φαρμακευτική αγωγής του Θεράποντος Ιατρού από τον Φαρμακοποιό στην επιλογή των ιδιοσκευασμάτων, πράξη που συνιστά μετάθεση της ιατρικής ευθύνης σε μη γιατρούς και αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος, ενώ παράλληλα επισύρει τεράστιο πρόβλημα στη δημόσια υγεία, σε οποιαδήποτε επιπλοκή, παρενέργεια ή αλληλεπίδραση φαρμάκου.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας