9 Ιουνίου 2023

H σύμβαση των ιδιωτικών κέντρων για ημερήσια νοσηλεία με τον ΕΟΠΥΥ μπορεί να αποφέρει στα ταμεία πάνω από 250 εκατ ευρώ.

Γράφει η Άννα Σταυράκη
Πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να μπουν στα κρατικά ταμεία αν πολύ απλά ο ΕΟΠΥΥ μπορούσε να προχωρήσει στη σύμβαση με ιδιωτικά κέντρα ημερήσιας νοσηλείας ειδικά σε θέματα επεμβάσεων στα μάτια. Μέχρι σήμερα γίνονται μεν τέτοιες επεμβάσεις σε δημόσια νοσοκομεία αλλά χρεώνουν διανυκτέρευση παρά το γεγονός ότι ο ασθενής έχει αποχωρήσει από το νοσοκομείο νωρίτερα.
Το μέτρο αυτό συμβάλλει και στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το σύστημα υγείας, αλλά συντελεί και στη μεγαλύτερη ασφάλεια των επεμβάσεων, καθώς ο ασθενής δεν εκτίθεται άσκοπα σε κινδύνους του νοσοκομειακού περιβάλλοντος όπως οι λοιμώξεις. Όπως ανέφερε ο κ. Α. Κανελλόπουλος από το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας, μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια έγινε κατανοητό και στην Ελλάδα πόσο μεγάλη σημασία έχει η βραχύβια νοσηλεία. Το 85% των επεμβάσεων είναι τέτοιου είδους. Στις ΗΠΑ το 65% των επεμβάσεων γίνονται εκτός νοσοκομείου.
Για τις παθήσεις των ματιών εξειδικευμένες αλλά και τις πιθανές λύσεις που δίνονται στις μέρες μας στο πρόβλημα της πρεσβυωπίας αναμένεται να γίνουν πολύ σημαντικές ανακοινώσεις στην ημερίδα που διοργανώνει στις 14 του μηνός το Κολλέγιο Οφθαλμολογίας.  
 
Σήμερα οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι συνολικά οι κύριοι λόγοι απώλειας όρασης και αφορά τη δεύτερη και τρίτη ηλικία.
Σχετικά με διαγνωστική για προβλήματα ωχράς κηλίδας και σακχαρώδη διαβήτη στον αμφιβληστροειδή, στην Ημερίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τεχνολογίες οι οποίες, με πολύ εύκολο και με μηδενικά επεμβατικό τρόπο, προσφέρουν εξαιρετικές πληροφορίες στο χειρουργό- οφθαλμίατρο για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων όρασης. 
Στην επέμβαση καταρράκτη, οι τελευταίες εξελίξεις προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια της επέμβασης χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη τεχνολογία καθώς και τη βελτίωση του μετεγχειρητικού αποτελέσματος όσον αφορά την οπτική οξύτητα χωρίς την ανάγκη γυαλιών.  Μπορούν δηλαδή πια να διορθώνονται μαζί με την επέμβαση καταρράκτη και η υπολειπόμενη μυωπία, υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμός που μπορεί να είχε ο/η ασθενής πολλά χρόνια πριν από την επέμβαση.  Αυτό γίνεται με ειδικές τεχνολογίες οι οποίες αποτυπώνουν και καθοδηγούν το χειρουργό οφθαλμίατρο ενδοεγχειρητικά στην ολοκλήρωση αυτής της πολύ εξειδικευμένης παρέμβασης, που είναι και η πιο συχνή για όλους τους ανθρώπους.
Στον κερατόκωνο πολλές από τις καινούριες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα. Θα ζητηθούν πιο ευαίσθητες διαγνωστικές τεχνολογίες, όπως, παραδείγματος χάρη, στο επιθήλιο του κερατοειδή, που, θεωρητικά, μπορούν να διαγνώσουν τον κερατόκωνο σε εφήβους της χώρας μας, πολύ πιο νωρίς από ό,τι οι συμβατικές μέθοδοι και να τους δοθεί η δυνατότητα να σταθεροποιήσουν τον κερατόκωνο σε πολύ πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε ποτέ να μην αποκτήσει σημαντική κλινική επίπτωση στη ζωή αυτών των νέων ανθρώπων. Σημειωτέον, ο κερατόκωνος πιθανόν να αφορά 1 στα 20 νεαρά αγόρια στην Ελλάδα, σε κάποιο βαθμό. Οι θεραπείες του κερατόκωνου με διασύνδεση κολλαγόνου, μας υπόσχονται σήμερα ότι θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε την κλινική επίπτωση του κερατόκωνου που, όπως γνωρίζουμε, είναι ο κύριος λόγος για μεταμόσχευση κερατοειδή, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στον περισσότερο κόσμο.
Ακόμη και η «ενοχλητική» πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπισθεί σήμερα, χάρις στις εντυπωσιακές εξελίξεις στον τομέα της Οφθαλμολογίας. Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, καθώς στα χέρια των οφθαλμιάτρων και στην χώρα μας υπάρχουν πολλαπλές επιλογές, όπως οι ενδοκερατικοί φακοί (inlay), η ειδική σμίλευση του κερατοειδή με τρόπο που αποδίδει την ικανότητα να μπορεί να διαβάσει κάποιος καλά και κοντά και μακριά, η τεχνική Monovision στην οποία ένα από τα δύο μάτια, το μη επικρατές μάτι, εστιάζεται καλύτερα για κοντά, όπως και σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, η χρήση πολυεστιακών φακών σε επέμβαση καταρράκτη.
Επίσης,  τις συχνά «παραμελημένες» ξηροφθαλμία και βλεφαρίτιδα, που μπορεί  να εμφανίσει κάποτε καθένας από εμάς και που συστηματικά επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Στην Ημερίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας θα συζητηθούν επαναστατικές νέες μέθοδοι για τη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία της ξηροφθαλμίας και της βλεφαρίτιδας, κάτι που επηρεάζει όχι μόνο την άνεση της καθημερινής ζωής του ατόμου αλλά σημαντικά και την ποιότητα όρασης, καθώς και την ανάρρωση από διάφορες παρεμβάσεις, όπως είναι η επέμβαση του καταρράκτη ή η επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού με laser.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας