30 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόστιμο 30.000€ σε μαιευτήριο για βιντεοσκόπηση τοκετών χωρίς άδεια



Πρόστιμο 30.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε μαιευτήριο της Αθήνας, επειδή εδώ και εννέα χρόνια, χωρίς την άδεια της Αρχής, είχε τοποθετήσει κάμερες σε αίθουσες ωδινών και στους χώρους υποδοχής ετοιμόγεννων γυναικών.

Η Αρχή αναφέρει στη σχετική της απόφαση, όταν προχώρησε σε επιτόπιο έλεγχο όπου και διαπίστωσε τα παραπάνω, μετά από καταγγελία για τη λειτουργία συστήματος βιντεοσκόπησης σε αίθουσες ωδινών και χώρους υποδοχής επιτόκων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του μαιευτηρίου, υποστήριξαν εγγράφως ότι το σύστημα βιντεοσκόπησης τοποθετήθηκε το 2006, προκειμένου οι μαίες να μπορούν να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και για να εξασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση των επιτόκων. Ακόμα, σημείωσαν ότι το τελευταίο διάστημα το σύστημα βιντεοσκόπησης δε χρησιμοποιείται λόγω τεχνικής βλάβης. Τόνισαν δε ότι η βλάβη δεν επιδιορθώθηκε σκόπιμα, καθώς μειώθηκαν σημαντικά οι τοκετοί, αλλά και επειδή οι γυναίκες, σε μεγάλο ποσοστό, επιλέγουν τη μέθοδο της καισαρικής τομής αντί του φυσιολογικού τοκετού.

Ωστόσο, και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διαπίστωσε ότι, παρά τον ισχυρισμό των υπευθύνων του μαιευτηρίου ότι έχει σταματήσει η βιντεοσκόπηση, οι κάμερες εξακολουθούν να καταγράφουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.

Επίσης, οι υπεύθυνοι του μαιευτηρίου δεν είχαν λάβει την προβλεπόμενη άδεια επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας, δεν προέβαιναν σε έγγραφη ενημέρωση των επίτοκων για την ύπαρξη των καμερών, δεν είχαν τοποθετήσει πινακίδες ενημέρωσης για την ύπαρξη των καμερών και η αρμόδια επιτροπή των γιατρών και νοσηλευτών του μαιευτηρίου δε βεβαίωσε για την αναγκαιότητα των καμερών, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

«Στη βαρύτητα της προσβολής της προσωπικότητας των επιτόκων θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι επίτοκοι βιώνουν μία εξαιρετικά προσωπική στιγμή και βρίσκονται σε μία ιδιαιτέρα σωματική αλλά και ψυχική κατάσταση κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του τοκετού. Για τον λόγο αυτόν η λήψη εικόνας κατά τον κρίσιμο χρόνο χωρίς την πρότερη ενημέρωση επιτόκων, συνοδών και μαιών προσβάλλει το δικαίωμά τους στην πληροφοριακή αυτοδιάθεση, ενώ παραβιάζει και τον πυρήνα της ανθρώπινης αξίας των επιτόκων και το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η Αρχή διέταξε την αφαίρεση όλων των καμερών από την αίθουσα ωδινών και τους χώρους υποδοχής ετοιμόγεννων γυναικών, και την καταστροφή κάθε αρχείου με προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2006 έως την ημέρα έκδοσης της απόφασης.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας