3 Οκτωβρίου 2023

Ανέκτησε τις αισθήσεις της την ώρα της επέμβασης και συνομίλησε με τους γιατρούς!Όσοι έχετε δει την ταινία «Awake», θα διαπιστώσετε πως η ιστορία της 19χρονης Iga Jasica από την Πολωνία έχει πολλές ομοιότητες με το σενάριο της αμερικανικής ταινίας, καθώς η νεαρή κοπέλα προκάλεσε σοκ στους γιατρούς της στο νοσοκομείο του Κατοβίτσε, όταν κατά τη διάρκεια επέμβασης ξύπνησε και άρχισε να τους μιλάει!

Επρόκειτο μάλιστα για ιδιαίτερα λεπτή εγχείρηση στο κεφάλι, λόγω καρκινικού όγκου που είχε εμφανίσει η νεαρή κοπέλα.

«Δε θυμάμαι πολλά, όμως ο γιατρός είπε πως μου μιλούσε για γάτες, τις οποίες και αγαπώ πολύ. Έχασα τα Χριστούγεννα λόγω της επέμβασης, όμως είναι το καλύτερο δώρο που έλαβα ποτέ, καθώς τώρα νιώθω υπέροχα», δήλωσε η Iga στη βρετανική Mirror.

Οι γιατροί υποθέτουν ότι οι νευρώνες ενεργοποιήθηκαν λόγω της επέμβασης, γι’ αυτό και η ασθενής ανέκτησε τις αισθήσεις της και μπορούσε να μιλά. Το νοσοκομείο ερευνά βέβαια και την πιθανότητα να μην χορηγήθηκε σωστά το αναισθητικό.

Σύμφωνα με το νευροχειρουργό Dawid Larysz, παρ’ ότι η κοπέλα ξύπνησε δεν ένιωθε τίποτα και δεν κινδύνευσε ούτε για μια στιγμή η ζωή της.
Έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Anesthesia αναφέρει πως τα περιστατικά ακούσιας διεγχειρητικής εγρήγορσης (anesthetic awareness) είναι περίπου 1 ανά 19.000 επεμβάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις το επεισόδιο δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά, ενώ σε ποσοστό 34% η διάρκειά του δεν ξεπερνά το ένα λεπτό.

Η περίπτωση της Iga θεωρείται εξαιρετικά σπάνια, καθώς ελάχιστοι ασθενείς μπορούν να μιλήσουν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας