3 Οκτωβρίου 2023

Έλληνες νεφροπαθείς: Πενήντα άτομα έλαβαν μόσχευμα φέτος, από τα 1000 που χρειάζοντανΠερισσότεροι από 1.000 Έλληνες που χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού παραμένουν σε λίστα αναμονής, καθώς λιγότερα από 50 άτομα διαγράφηκαν από τον φετινό κατάλογο, επειδή βρέθηκε μόσχευμα και υποβλήθηκαν σε επέμβαση.

Το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων γενικότερα συζητήθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδας που έγινε στη Λάρισα.

Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη, ιδίως μάλιστα σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητής Χειρουργικής – Μεταμοσχεύσεων κ. Μιχάλη Μήτση το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή στην ελλιπή ενημέρωση των Ελλήνων αλλά «κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης του πληθυσμού στις δομές του παρόντος συστήματος οργάνωσης και λειτουργίας των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας καθώς και στο προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την εικαζόμενη συναίνεση».

Ο Διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, κ. Γιώργος Ζαβός, επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείου από την έλλειψη χρηματοδότησης.
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο ειδικός και για την πορεία των μεταμοσχεύσεων στο ΕΣΥ για το λόγο ότι «στο άμεσο μέλλον θα συνταξιοδοτηθούν πολλοί έμπειροι χειρουργοί ενώ ταυτόχρονα έχει μπει «απαγορευτικό» στον διορισμό νέων χειρουργών με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις, κατάσταση που θα μπλοκάρει τις μεταμοσχεύσεις που διενεργούνται στα ελληνικά νοσοκομεία».

Δυσκολίες εντοπίζονται, σύμφωνα με όσα είπε ο Διευθυντής Νεφρολογίας κ. Γιώργος Μισερλής, και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με πολλές ελλείψεις τόσο σε ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε εγκαταστάσεις και υποδομές.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας