24 Σεπτεμβρίου 2023

Φυλάκιση δύο ετών σε αναισθησιολόγο για το θάνατο 24χρονης ασθενούς από αμέλειαΣε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αναισθησιολόγο, η οποία κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενη για το θάνατο από αμέλεια, μιας 24χρονης ασθενούς.

Εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, το δικαστήριο έκρινε εκ νέου ένοχη την κατηγορουμένη, μειώνοντας την ποινή κατά ένα χρόνο, σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Το περιστατικό καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2007 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου η 24χρονη επρόκειτο να υποβληθεί σε εγχείρηση ρινικού διαφράγματος. Αφού η ασθενής περιήλθε σε νάρκωση ενόψει του χειρουργείου, η αναισθησιολόγος απομακρύνθηκε από το χειρουργικό θάλαμο.

Δυστυχώς, όμως, στο διάστημα της απουσίας της αναισθησιολόγου, η 24χρονη, δέχθηκε μεγάλο όγκο αέρα από το αναισθησιολογικό μηχάνημα, με συνέπεια να υποστεί υποδόριο εμφύσημα πνευμοθώρακα και τελικά να χάσει τη ζωή της από οξύ εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα.

Όταν μια νοσηλεύτρια αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την άτυχη κοπέλα, ειδοποίησε την αναισθησιολόγο, αλλά ήταν ήδη αργά για την 24χρονη.

Απολογούμενη, η γιατρός αποποιήθηκε των ευθυνών της, αρνούμενη την κατηγορία, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης, επικαλούμενος τη σχετική πραγματογνωμοσύνη, απέδωσε την τραγική εξέλιξη στην παλαιότητα του αναισθησιολογικού μηχανήματος.

Όπως ειπώθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, η συσκευή δε διέθετε το μέγιστο όριο ενδοπνευμονικής πίεσης, ούτε είχε οπτικούς και ακουστικούς συναγερμούς.

Για την υπόθεση, εκκρεμεί αγωγή αποζημίωσης στα διοικητικά δικαστήρια.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας