30 Σεπτεμβρίου 2022

Θεραπευτική μονάδα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού

Τη μονάδα φαρμακευτικά υποβοηθούμενης θεραπείας της εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού εγκαινίασε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος μαζί με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Μιχάλη Κατρίνη. Παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Γεώργιος Μαριδάκης, το μέλος του ΔΣ κ. Δημήτριος Παπαθεοδωρόπουλος, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος στις φυλακές, κ. Κ. Κοκκώλης, ο Υποδιευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού κ. Γιαννακόπουλος και η Προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας κ. Φραγκαθούλα.

Η μονάδα λειτουργεί από τις αρχές της εβδομάδας και ήδη 8 άτομα λαμβάνουν σε καθημερινή βάση το φαρμακευτικό υποκατάστατο (μεθαδόνη) με την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχονται ήδη σε 70 και υπολογίζεται ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καλύπτει σε καθημερινή βάση 150-200 θεραπευόμενους. Η μονάδα στελεχώνεται από έναν ψυχίατρο, μια ψυχολόγο και μια νοσηλεύτρια, ενώ σύντομα αναμένεται να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στο σύνολο των θεραπευτικών αιτημάτων.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Μ. Κατρίνης δήλωσε:

‘’Μετά τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, η θεραπεία της εξάρτησης είναι μια πραγματικότητα και στις φυλακές Κορυδαλλού.

Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υγείας για τη στήριξη και ιδιαίτερα τον κ. Γρηγοράκο για τη σημερινή του παρουσία, η οποία αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγωνία του Υπουργείου για τη λειτουργία και επέκταση τέτοιων δράσεων.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ στις φυλακές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας επέκτασής τους και στα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα. Στόχος μας είναι να παρέχονται ίσες και ίδιες ευκαιρίες θεραπείας για όλους, τόσο στην κοινότητα, όσο και στις φυλακές.’’

Ο κ. Γρηγοράκος από πλευράς του ανέφερε: «Είχαμε επισκεφθεί πριν από περίπου ένα μήνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Αθανασίου το νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο των Φυλακών. Θέλω να σας πω ότι έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και μεριμνούμε ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Θέλουμε να βοηθήσουμε και τον ΟΚΑΝΑ στο πολύ σημαντικό έργο που κάνει με τους εξαρτημένους ανθρώπους. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας στους κρατούμενους. Θέλω να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους, γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν».

 

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας